Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Le Figaro: Крим става приоритет за Украйна

14 януари 2024, 18:00 часа • 10671 прочитания

След като не успя да се справи с пробива на руските позиции в Донбас, Украйна реши да насочи усилията си към Черно море и Крим, пише френското издание Le Figaro.

На изток 2024 г. ще бъде годината на Крим и Черно море - поне това увери Володимир Зеленски. "Крим и Черно море ще станат центрове на тежестта в конфликта", заяви украинският президент в интервю за The Economist. Украинската армия, която засили смелите атаки в региона от началото на зимата, дава подобни обещания.

Анексиран от Москва през 2014 г., Кримският полуостров се превърна в стратегически приоритет, особено в светлината на провала на пролетното контранастъпление на украинските въоръжени сили. Още: Как руската армия се готви да се защитава в Крим: Украинските партизани говорят (СНИМКИ)

Нова цел

Изправени пред задънена улица на фронта и невъзможност да пробият силната руска защита, украинците преразгледаха стратегията си. Според пенсиониран офицер от украинските въоръжени сили, който пожела да остане анонимен, тяхната цел е „да загубят възможно най-малко територии в Донбас и на изток като цяло, да задържат позиции най-дълго, спестявайки колкото се може повече сили в очакване на момента, в който ще бъде възможно отново да се нанесат превантивни удари, допълва Le Figaro.

Тъй като ситуацията на сушата на фронта е задънена, украинската армия насочи вниманието си към водите на Черно море. Ще се фокусира върху специалните операции и високоточните дистанционни удари. Още: Дефицит на ракети Patriot и снаряди за Украйна, майки притискат Путин за руските войници (ВИДЕО)

Украинските въоръжени сили се стремят да „изтощят напълно“ руските войски и флот, да забавят доставките на врага на юг и в крайна сметка да поемат контрола над изгубения полуостров.

Автор: Изабел Ласер 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес