Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да си номер едно: Печели вечната война - на технологиите

02 септември 2024, 07:30 часа • 1060 прочитания

Лятото на 2024 г. се очертава като едно от най-бурните в историята на американската политика и фондовия пазар, пише The National Interest. Един кандидат за президент драматично се оттегли, друг едва избегна куршума на убиец и най-важните избори на световната сцена бяха прекроени за броени седмици. Изоставането на икономическите показатели и предупреждението за забавяне на растежа на икономиката в САЩ предизвикаха глобална разпродажба на акции. Тъй като този сезон на нестабилност се разгръща, едно нещо остава постоянно: императивът за американските и съюзническите корпоративни директори техните компании да са номер едно в технологичния свят.

Китайската комунистическа партия (ККП), под ръководството на Си Дзинпин, превърна световното лидерството в новите технологии в основен стълб на своята стратегия за превръщане на тази международна система в нейния авторитарен образ. Китай е решителен и способен противник, който си партнира с режимите в Русия, Иран, Северна Корея и другаде, за да постигне своите амбиции. "Това е нашата дългосрочна реалност и ние - Съединените щати и нашите съюзници - нямаме друг избор, освен да спечелим", пише в анализ на създаденото благодарение на Ричард Никсън републиканско издание The National Interest. Още: Защо все повече хора обръщат гръб на Калифорния

Правителствата на САЩ и съюзниците могат да предложат идеи, принципи, процеси за водещи фирми в ИИ, полупроводници и други критични технологии. Все пак победата в технологичната надпревара няма да бъде спечелена във Вашингтон, Брюксел или ООН. Истинският стратегически тласък ще дойде от предприемчиви бизнес лидери от Силиконовата долина през Индианаполис до Ню Йорк и Остин, с помощта на съюзници на места като Талин, Монтевидео, Тел Авив и Тайпе. Въпреки това, за да е вярно това, ще е необходимо главните изпълнителни директори и бизнес лидерите в свободния свят да приемат ново мислене за един нов свят.

Войните като фактор

Новото мислене означава преминаване от стремеж за спазване на нормативните изисквания към мислене за лидерство. За пръв път зърнахме този тип лидерство в началото на 2022 г. след инвазията на Русия в Украйна, когато над 1000 компании решиха да ограничат дейността си в Русия.

Последствията от конфликт между Китай и Тайван биха били още по-катастрофални, като се има предвид ролята на Тайван в производството на полупроводници. За бизнес лидерите това означава разликата между въпроса: "Как да навигираме в актуализирания експортен контрол на усъвършенствани чипове?" и "Как да помогнем на Съединените щати да бъдат водещи и да се уверим, че нашата технология няма да попадне в ръцете на китайската армия?" Спазването на законите е задача на главните юрисконсулти. Лидерството е задача за изпълнителните директори. Още: Войната в Украйна, Ивицата Газа, Тайван: Съветник на Байдън ги обсъди със Си Дзинпин и важен китайски командир

Новото мислене означава приоритизиране на дългосрочните интереси пред краткосрочните печалби. Китай несъмнено играе дългосрочна игра. Политиката на китайските комунисти за „Изтриване на A“ – като „Изтриване на Америка“ от китайската верига за доставки – обещава да изтласка изцяло американските технологични компании от китайския пазар. Новият чип Ascend 910C на Huawei за изкуствен интелект, който се стреми да се конкурира и да замени чипа H100 на Nvidia, недостъпен в Китай поради американския контрол върху износа, е само поредният пример за нарастващата самодостатъчност на Китай.

Всички признаци сочат кратко бъдеще за американския бизнес в Китай. Първите главни изпълнителни директори, които създадоха дългосрочна бизнес стратегия за справяне с тази реалност, едновременно ще смекчат реалните разходи за правене на бизнес в Китай – нарушения на правата на човека, кибератаки, принудителни трансфери на технологии и сплашване на служители – и също така ще настроят компаниите си за дългосрочен успех. Още: Върховният съд на САЩ остави в сила ограниченията върху плана за студентските дългове

САЩ като лидер

Новото мислене означава връщане към някои старомодни основи, като например факта, че компаниите, държавите и клиентите в крайна сметка правят бизнес с хора, на които имат доверие. Съюзниците в НАТО, Германия, Япония и много други все повече превръщат „доверието“ в централно изискване за технологична, икономическа, търговска и външна политика. „Чистата мрежа”, която събра 60 държави, представляващи 2/3 от световния БВП, готови да използват само надеждно 5G оборудване, е пример за това. Лошите актьори от Китай, Русия и Иран все повече остават извън уравнението, пише The National Interest.

Трудно е, например, да се доверите на държава или компания, чиито телекомуникационни системи са свързани от Huawei, компания, която служи като гръбнак на китайската държава за наблюдение и е задължена по закон да предава всички данни за клиентите си на китайското правителство. Изпълнителните директори, които въвеждат иновации, внедряват надеждни технологии и които дават приоритет на работата с доверени партньори със споделени ценности като зачитане на човешките права, интелектуална собственост, върховенство на закона, прозрачност и суверенитет, ще бъдат предпочитаните партньори в новата глобална икономика. Това е добре не само за бизнеса, но и за националния интерес. Още: Нов глобален срив в услуги на Microsoft

Време е изпълнителните директори да мислят по новому и да ръководят по новому. Като помагат за осигуряването на позицията на Америка като световен лидер в технологиите заедно с доверените ни съюзници, нашите бизнес лидери не само ще осигурят дългосрочен успех за своята компания, акционери и клиенти; те ще отговорят на призива да ръководят страната и за страната, чието бъдеще зависи от тях.

Авор: Мишел Гиуда

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес