Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WWA: Промените в климата са причина за горещините в Европа и по света

25 юли 2023, 15:54 часа • 2000 прочитания

Международно проучване установи, че интензивните горещини, които обхващат света този месец, се дължат на климатичните промени, съобщи Евронюз.

Новото проучване на World Weather Attribution (WWA), изследователска група, съставена от международни климатолози, установи, че смъртоносните горещини в американския Югозапад и Южна Европа не биха могли да се случат без продължаващото натрупване на затоплящи се газове във въздуха.

Тези необичайно силни горещини стават все по-чести, се казва в проучването от днес. Същото изследване установява, че увеличаването на задържащите топлината газове, главно от изгарянето на въглища, нефт и природен газ, е причина за

друга гореща вълна

- тази в Китай - 50 пъти по-вероятна с потенциал да се появява на всеки около пет години.

Тежката атмосфера, затоплена от въглеродния диоксид и други газове, също така е направила европейската гореща вълна с 2,5 градуса по Целзий по-топла, тази в Съединените щати и Мексико - с 2 градуса по Целзий по-топла, а тази в Китай - с 1 градус по Целзий по-топла, установява проучването.

Няколко климатолози, използващи пръстените на дърветата и други заместители на температурните записи, твърдят, че горещините през този месец вероятно са най-горещите на Земята от около 120 000 години насам, което е лесно да се определи като най-горещата температура в човешката цивилизация.

ОЩЕ: Червен код за опасно горещо време в 7 области в сряда (КАРТА)

"Ако нямаше климатични промени, такова събитие почти никога нямаше да се случи", казва водещият автор на изследването Мариам Закария, климатолог от Имперския колеж в Лондон. Тя нарича горещите вълни в Европа и Северна Америка "практически невъзможни" без увеличаването на топлината от средата на XIX век. Статистически погледнато, тази в Китай би могла да се случи и без

глобалното затопляне

От появата на горенето в промишлеността светът се е затоплил с 1,2 градуса по Целзий, така че "те не са рядкост в днешния климат и ролята на климатичните промени е абсолютно категорична", казва климатологът от Имперския колеж Фридерике Ото, която ръководи екипа от международни учени доброволци в World Weather Attribution, които правят тези проучвания.

Особено интензивните горещини, които сега изпепеляват Тексас, Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Невада, Баха Калифорния, Сонора, Чихуахуа и Коауила, вероятно се случват веднъж на 15 години при сегашния климат, се казва в проучването.

Ако се затопли с още няколко десети от градуса, горещините от този месец ще станат още по-чести, каза Ото. Във Финикс имаше рекордните 25 поредни дни с температури от 43,3 градуса по Целзий или по-високи и повече от седмица, в която нощната температура не падаше под 32,2 градуса по Целзий.

ОЩЕ: Папата се разтревожи за климата след екстремните жеги

Според проучването горещините в Испания, Италия, Гърция и някои балкански държави вероятно ще се повтарят всяко десетилетие при сегашния климат.

"В Съединените щати е ясно, че целият южен пояс ще бъде свидетел на най-лошото от все по-засилващите се горещини и това лято трябва да се счита за сериозен предупредителен сигнал", каза деканът по околна среда на Мичиганския университет Джонатан Овърпек.

При горещите вълни "най-важното е, че те убиват хора и особено нараняват и унищожават живота и поминъка на най-уязвимите", каза Ото.

Как климатичното затопляне повишава риска от наводнения

Става ли Европа гореща климатична зона?

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес