Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатор от САЩ: Ако Турция не пусне Финландия и Швеция в НАТО, няма да има F-16

01 февруари 2023, 12:31 часа • 3397 прочитания

САЩ ще блокира продажбата на изтребители F-16 за Турция, ако президентът Реджеп Ердоган не вдигне ветото над Швеция и Финландия за присъединяването им в НАТО. Това заяви американският сенатор от Демократическата партия Крис Ван Холън.

"Няма да има самолети F-16, които да отидат в Турция, ако тя не приеме Швеция и Финландия", каза той с препратка към изтребителите, произвеждани от Lockheed Martin.

Още през лятото на 2022 г. Ердоган бе напът да спечели дивиденти от отблокирането на Стокхолм и Хелзинки по пътя им към Алианса - тогава се появи информация, че САЩ предлагат на Анкара F-16 при вдигане на ветото. Преди няколко дни същото писа и местният вестник "Хюриет".

Само че турският президент продължава да казва "не" на Швеция и Финландия, като същото прави и Унгария. За Будапеща обаче има информация, че още този петък може да одобри членството на двете скандинавски страни. Анкара обаче не ги допуска - не само заради отношението им към кюрдите (смятани в Турция за терористи), а и заради инцидентите с изгаряне на Корана. Това се случи пред турското посолство в Швеция преди дни и беше дело на датския екстремист Расмус Палудан.

Отделно, в Турция предстоят избори на 14 май и така президентът Ердоган се опитва да мотивира базата си от консервативни и националистически настроени гласоподаватели. Той вече допусна възможността Финландия да бъде допусната в НАТО, но не и Швеция. Хелзинки не иска да се отделя от Стокхолм, но властите там заявиха, че първи приоритет е приемането в Алианса.

Сенаторът Крис Ван Холън заклейми Турция като "неверен съюзник" и призова за нови санкции срещу Анкара, ако тя продължава да блокира членството на скандинавските страни в НАТО.

"Трябва да работим в по-голяма координация с нашите партньори от ЕС и да обмислим евентуално различни видове санкции, ако Ердоган продължи да блокира влизането на Финландия и Швеция", заяви Ван Холън, който е член на Комисията по външни работи в Сената на САЩ, цитиран от Al-Monitor.

Турция отвърна, че "ще избере друг път", ако Конгресът на САЩ постави условия за продажба на изтребителите F-16, по думи на говорителя на президента Ибрахим Калън.

"Ако някои сенатори - като Боб Менендес например - внесат това като предварително условие в Конгреса, но същевременно отговорят положително на искането на Гърция за F-35, те ще са загубили позицията си на неутрални в рамките на Алианса на НАТО", каза Калън, цитиран от БГНЕС. „Ако одобрението на НАТО за кандидатурата на Финландия и Швеция за членство бъде изведено като предварително условие, това е "неприемлива ситуация за Турция".

"За нас е изключено да предприемем каквито и да било стъпки въз основа на това. Ако администрацията или Конгресът на САЩ поставят предварителни условия по този въпрос и възприемат такъв подход, ние ще продължим по свой, друг път", заяви той.

ОЩЕ: Унгария с критики към Швеция заради спора с Турция за НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес