Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ все пак готвят санкции заради "Северен поток 2", но само срещу Русия

20 май 2021, 05:55 часа • 2281 прочитания

САЩ възнамеряват да наложат санкции срещу четири кораба и четири юридически лица от Русия по проекта "Северен поток 2", се посочва в доклад, който Държавният департамент на САЩ редовно представя на Конгреса във връзка с изграждането на газопровода. Документът беше публикуван от журналистката на CBS Ина Руфини в профила ѝ в Туитър, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Външното министерство на САЩ включва "Академик Черски", "Владислав Стрижов", "Балтийски изследовател" и "Юрий Топчев" в списъка на съдовете, чиято дейност попада под американски ограничения. Подобен списък на юридическите лица включва "Коксохимтранс", "Мортранссервис", Федералната държавна бюджетна институция „Морска спасителна служба“ и Самарски топлоенергиен имуществен фонд.

Консултации за ограничение

Докладът отбелязва, че въвеждането на ограничения срещу тези лица "изисква консултация с правителствата на Норвегия, Швейцария, Великобритания и държавите-членки на ЕС". Вашингтон взема предвид „всички притеснения, изразени от правителствата на тези страни“. "Консултациите със съюзници и партньори продължават и са интензивни", се казва в документа и се добавя: Американските дипломати "проведоха обширна обяснителна работа с високопоставени германски служители и членове на германския парламент".

"Германското правителство остава изцяло ангажирано с проекта "Северен поток 2", като настоява, че това е необходимо търговско начинание и отхвърля санкциите на САЩ като намеса във вътрешните му дела. ЕС и много от страните членки продължават да се противопоставят на санкциите на САЩ за "Северен поток 2", разглеждайки ги като нарушение на суверенитета на Германия и ЕС. Украйна и страните от Централна и Източна Европа продължават да настояват САЩ да се противопоставят на проекта "Северен поток 2", въпреки че не всички подкрепят санкциите на европейските правни и физически лица ", отбелязват в Държавния департамент.

В същото време, "в хода на срещите и консултациите, както и в миналото, някои държави изразиха загриженост относно това, което се възприема като "екстериториалност" на санкциите на САЩ и публично критикуваха подобни действия“.

Както се подчертава в доклада, дейността на Nord Stream 2 AG, операторът на "Северен поток 2" и неговият главен изпълнителен директор Матиас Варниг, са обект на американски санкции, но Вашингтон няма да ги налага. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след консултация с министъра на финансите Джанет Йелън, реши да не налага ограничения поради факта, че това е "важно за националните интереси на САЩ".

Също така няма да бъдат налагани санкции срещу финансовия директор на Nord Stream 2 AG Пол Коркоран, директора на проекта "Северен поток 2" Марко Казирати, търговски директор на Nord Stream 2 AG Рейнхард Онтид и главният технически директор на Nord Stream 2 AG Павел Персидски. Както беше обяснено в Държавния департамент, Блинкен реши, че въвеждането на тези санкции "ще се отрази негативно на отношенията на САЩ с Германия, ЕС и други европейски съюзници и партньори". Отказът от санкции, според Вашингтон, "също така ще даде възможност за дипломатическо взаимодействие с Германия за решаване на проблема с рисковете, които завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2" ще създаде за Украйна и европейската енергийна сигурност".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес