Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ удари иранското производство на дронове с нови санкции

22 март 2023, 11:21 часа • 6012 прочитания

Министерството на финансите на САЩ обяви допълнителни санкции във връзка с производството в Иран на дронове камикадзе, с които Русия атакува Украйна.

Санкциите са наложени срещу четири дружества и три физически лица от Иран и Турция заради участието им в закупуването на оборудване, включително двигатели европейско производство, в подкрепа на иранските програми за разработване на дронове и оръжия.

Според прессъобщение, публикувано от Министерството на финансите на САЩ на 21 март, тази мрежа за снабдяване действа от името на Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран. То контролира няколко фирми, участващи в разработването на безпилотни летателни апарати и балистични ракети.

"Добре документираното разпространение на дронове и конвенционални оръжия от Иран към неговите пълномощници продължава да подкопава както регионалната сигурност, така и глобалната стабилност", заяви заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

"САЩ ще продължат да разкриват чуждестранните мрежи за обществени поръчки във всяка юрисдикция, която подкрепя иранския военно-промишлен комплекс", добави той.

От септември миналата година Русия използва произведени в Иран безпилотни самолети камикадзе, за да атакува Украйна, като извършва нападения срещу цивилни граждани и разрушава енергийни съоръжения в цялата страна.

На 5 февруари "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Москва и Техеран планират да построят завод в Русия, който може да произвежда повече от 6000 бойни дрона, разработени от Иран. В края на миналата година такава информация се появи в друго американско издание - The Washington Post.

ОЩЕ: Украйна свали 16 дрона през нощта, но руснаците убиха трима души (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес