Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Иран е отговорен за хакерските атаки срещу президентските кампании на Тръмп и Харис

20 август 2024, 06:05 часа • 855 прочитания

Представители на американското разузнаване заявиха, че Иран е отговорен за хакването на президентските кампании на Доналд Тръмп и Камала Харис, предаде Асошиейтед прес.

Намеса в американската политика

Това е първият случай, в който американското правителство приписва отговорност за кибератаката, която преди това републиканският кандидат свърза с Техеран.

ОЩЕ: Драматична промяна в надпреварата между Доналд Тръмп и Камала Харис в четири щата

ФБР и други федерални агенции заявиха, че Иран възприема тазгодишните президентски избори като особено важни и е решен чрез хакерската операция и други дейности да се намеси в американската политика и "да подклажда разногласия и да подкопава доверието в нашите демократични институции“.

"Наблюдавахме все по-агресивна иранска дейност по време на този изборен цикъл, включваща по-специално операции за оказване на влияние, насочени към американската общественост, и кибернетични операции, насочени към президентските кампании“, се казва в съвместно изявление на ФБР, Службата на директора на националното разузнаване и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност.

ОЩЕ: "В колежа работех в McDonald's": Камала Харис с лична изповед (СНИМКА)

В изявлението се казва, че иранските хакери са "потърсили достъп до лица с пряк достъп до президентските кампании на двете политически партии“, пише БТА.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес