Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ готвят нов военен пакет за Украйна, призоваха Байдън за ракети с голям обсег

09 юни 2023, 09:18 часа • 2491 прочитания

Пентагонът ще обяви нов солиден пакет от оръжия за Украйна на стойност над 2 млрд. долара, в който ще се наблегне на възможностите за противовъздушна отбрана.

Средствата ще бъдат отпуснати по линия на т.нар. Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, ще улеснят придобиването на пускови установки и ракети Hawk, както и на две усъвършенствани ракетни системи за противовъздушна отбрана Patriot.

Един от компонентите на пакета е ракетата PAC-3, произведена от Lockheed Martin. Военната помощ ще включва и ракетата GEM-T, произведена от Raytheon. Тя се отличава с подобрени възможности за противодействие на тактически балистични ракети, крилати ракети и вражески самолети, допълвайки ракетната система PAC-3, пише Bloomberg.

Очаква се пакетът да бъде обявен официално в петък, 9 юни.

Междувременно американски конгресмени призоваха президента на САЩ Джо Байдън да изпрати ракети с далечен обсег на действие в Украйна, съобщи Politico, позовавайки се на свои източници. Автори на призива са 10 души - както демократи, така и републиканци.

По-рано Белият дом заяви, че САЩ не планират да изпращат ракети с далечен обсег на действие в Украйна.

С обсег от 300 км, почти четири пъти по-голям от този на съществуващите ракети в Украйна, ракетната система ATACMS е обект на интензивни дебати от месеци. Преди близо година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се опасяваше, че изпращането на системата може да доведе до това конфликтът в крайна сметка да прерасне в Трета световна война, тъй като Киев може да използва оръжието за нападение дълбоко в руската територия. Напоследък в Пентагона се засилват опасенията, че САЩ така или иначе не разполагат с много подобни оръжия, пише Politico.

През последните седмици обаче се забелязват признаци на по-малко противопоставяне от страна на администрацията на Байдън срещу изпращането на боеприпасите. Самият президент неотдавна даде знак, че може да помисли за доставка на ATACMS. Запитан дали Вашингтон може да се съгласи да предостави ракетите, Байдън заяви в края на май, че тази възможност "все още е в сила". По-късно говорител на Белия дом заяви, че политиката на администрацията не се е променила.

ОЩЕ: Въпрос от САЩ: Използва ли Украйна натовски оръжия, за да атакува Русия?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес