Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ гледат към следващо поколение лек изтребител (ВИДЕО)

27 август 2024, 07:30 часа • 1943 прочитания

Генералът от военновъздушните сили на САЩ Дейвид Алвин наскоро предложи потенциално отклонение от програмата за господство във въздуха (NGAD), намеквайки за разработването на концепция за „лек изтребител“.

Този нов подход набляга на адаптивността пред издръжливостта, с акцент върху модулния дизайн, архитектурата на отворените системи и дигиталното инженерство.

Ходът отразява опасенията, че платформи за милиарди долари като NGAD могат бързо да остареят, предупреждава The National Interest. Експерти от индустрията изразиха изненада от тази възможна промяна, тъй като NGAD трябваше да замени F-22. Още: Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Преразглеждането на програмите за ВВС може да произтича от поуките, извлечени заради скъпите и отнемащи време за поддръжка F-22 и F-35.

Light Fighter заменя NGAD?

Коментарите на генерал Дейвид Алвин показват, че ВВС вече обмислят алтернативи на NGAD, следваща платформа за въздушно превъзходство.

По време на Глобалната конференция на по темите на въздухоплаването и Космоса в Лондон, Алвин намекна, че ВВС обмислят „лек изтребител“, който е адаптивен, модифицируем и надграждан. Още: Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Алвин не е сам в предложението за отдалечаване от NGAD. Други ръководители на индустрията на конференцията през юли също намекнаха за възможна промяна.

Какво е Light Fighter?

Алвин представи това, което той нарече „условна концепция за лек изтребител“, която ще отбележи концептуална промяна в развитието на самолетите от философията „създадено да издържи“ към философията „създадено да се адаптира“.

На хартия подобна промяна има смисъл. Технологията се подобрява с експоненциални темпове. Тя позволява постепенно надграждане на самолетите с нов софтуер и нова авионика, когато технологията стане достъпна. Поемането на твърди технологични ангажименти към платформа за милиарди долари, която може да остарее само след броени години, а не десетилетия, изглежда безразсъдно. Акцентът върху адаптивността би гарантирал, че всеки нов самолет може да остане на въоръжение за неограничено време. Още: Военновъздушните сили ще проведат съвместна тренировка с ВВС на САЩ

Генерал Алвин представи идеята за реактивен самолет, който ще разчита на архитектура на отворени системи, модулен дизайн, дигитално инженерство и 3D-печат/производство – техники и концепции за многократно подобряване на корпуса на самолета във времето.

Какво се случва сега?

Все пак фактът, че военновъздушните сили може да се оттеглят от силно рекламираната програма NGAD, хваща аерокосмическата общност неподготвена. Паузата на NGAD се вижда от някои експерти като "шоково решение", а един висш ръководител на отбранителната индустрия признал, че са "объркани", пише The National Interest.

NGAD трябваше да замени F-22. Може би поуките, извлечени от F-22 и F-35, влияят върху мисленето за NGAD. Двата изтребителя от 5-то поколение на Военновъздушните сили станаха по-скъпи от предвиденото и ангажираха много време. Още: Хеликоптер на ВМС на САЩ се разби в морето

F-22 все още е най-добрият в света изтребител, но неговата стелт технология е остаряла. Разбираемо е, че ВВС на САЩ биха предпочели следващият им изтребител да остане актуален възможно най-дълго.

Превод: Ганчо Каменарски

Автор: Харисън Кас

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес