Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ дават на Египет 1 млрд. долара за борба с тероризма

12 февруари 2018, 14:42 часа • 1208 прочитания

Вашингтон отделя за Кайро 1 млрд. долара за борба срещу тероризма, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на съвместна пресконференция с египетския си колега Самех Шукри, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Вашингтон отдели на Кайро един милиард долара за увеличаване на военния потенциал на държавата за противодействие срещу тероризма“, каза Тилърсън. „Ние сме на страната на Египет в неговата война срещу терора и ще продължим тясното си сътрудничество в борбата срещу тероризма“.

Припомняме, че годишната военна помощ на САЩ за Египет е около 1,3 млрд. долара. Само през последните 30 г. в рамките на военно-икономическата помощ за Кайро Вашингтон е предоставил на Египет около 80 млрд. долара. Обаче през август 2017 г. САЩ заявиха за намерението си тази подкрепа да бъде намалена със 195 млн. долара заради нарушаване правата на човека. Тогава от държавния департамент заявиха, че Кайро трябва да демонстрира прогрес в областта на защитата на човешките права, в това число и да отмени действието на закона, ограничаващ функционирането на неправителствените организации. По думите на египетския министър темата за правата на човека е била обсъждана в понеделник на преговорите в Кайро.

На преговорите двете страни са се договорили за създаването на механизъм за двустранно функциониране във формат „две плюс две“, чието действие ще се изразява в редовни консултации на шефовете на дипломатическите ведомства и на министрите на отбраната на двете страни. Първият рунд от разговори в такъм формат може да се състои през втората половина от настоящата година, съобщи Шукри. Аналогична форма на стратегическо партньорство е в сила от няколко години между Кайро и Москва.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес