Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резолюция от САЩ ще подпомогне развитието на енергийната независимост в европейските страни

19 ноември 2020, 07:50 часа • 1703 прочитания

Американските конгресмени приеха резолюция, в която подкрепиха усилията, предприети в рамките на Инициативата за трите морета за развитие на енергийната независимост на страните от Централна и Източна Европа, съобщава БГНЕС. „Инициативата за трите морета ще допринесе за икономическия растеж, устойчивостта и енергийната сигурност в този стратегически регион, като по този начин ще засили националната сигурност на САЩ“, се казва в резолюцията.

В този документ членовете на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, наред с други неща, „осъждат всякакви усилия на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа“. "Липсата на инфраструктура прави тези страни силно зависими от Русия за енергийни и допълнителни икономически нужди. Русия се стреми да подкопае демократичните институции и свободи в Европа чрез хибридни средства, включително използването на енергия като принудителен инструмент. Руски газопроводи като" "Северен поток 2" и "Турски поток" имат политически характер и целят да подкопаят енергийната сигурност на Европа ", казват американските депутати.

Резолюциите на Камарата на представителите и Сената, които се приемат отделно във всяка Камара на конгреса, нямат правна сила и имат препоръчителен характер. По този начин законодателите изразяват своята позиция по определен въпрос, а изпълнителната власт има право да игнорира подобни документи. Инициативата за трите морета получи името си, защото обхваща териториите между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В тази програма участват 12 държави от ЕС: Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Сред декларираните цели на асоциацията са укрепване на връзките със САЩ, развитие на инфраструктурата на страните-членки и диверсификация на техните източници на енергия. / БГНЕС

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес