Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Тръмп отказва да покаже данъчните си декларации - защо?

18 октомври 2024, 07:30 часа • 1074 прочитания

Преди време бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше остро критикуван, че не е публикувал данъчните си декларации, но изглежда вече никой не го е грижа, пише Рolitico. Нито той, нито предложеният от него за вицепрезидент Джей Ди Ванс са разкрили данъците, които плащат, и няма признаци, че възнамеряват да го направят, въпреки че биха могли да хвърлят светлина върху потенциални конфликти на интереси.

През последните години това би било голям плюс за съответния политик (ако няма много да крие), тъй като беше основен проблем в кампаниите на Тръмп през 2016 г. и 2020 г. Но темата се появи и в тазгодишната кампания и медиите, тъй като се очаква следващият президент на САЩ да подеме догодина широк дебат за съдбата на трилиони долари под формата на данъчни облекчения.

Твърдият отказ на Тръмп е още един удар върху старата от десетилетия традиция кандидатите за президент и от двете най-големите американски партии да декларират данъците си доброволно. Още: Камала Харис уверява, че няма да е като Байдън (ВИДЕО)

Това е победа за Тръмп, казва Стив Розентал, старши сътрудник в Центъра за данъчна политика. "Този проблем, който беше един от най-големите в кампанията през 2016 г., сега е един от най-малките", каза Розентал. "Тръмп като цяло успя да премахне оповестяването на данъчните декларации от масата на политическия дебат."

Защо е важно да се знае?

Тръмп може лично да се възползва от някои проблеми, които ще бъдат разгледани от законодателите през следващата година, като например какво да се направи с доходоносни, но противоречиви данъчни облекчения за предприятия като тези, които съставляват голяма част от финансовото портфолио на Тръмп. Тези облекчения изтичат в края на следващата година.

И Тръмп, и Ванс пуснаха други документи, показващи, че притежават значителни количества криптовалути - друг проблем, с който законодателите вероятно ще се борят през следващата година.

Трудно е да се разбере какви други потенциални конфликти на интереси може да има Тръмп, защото нищо не е било видяно от документите му, откакто той напусна Белия дом. Това е любопитно допълнение към цялото внимание, което се върти около въпроса за евентуалното завръщане на Тръмп.

The New York Times разтърси кампанията през 2020 г. с публикация за данъчните маневри на Тръмп и баща му през 80-те и 90-те години на миналия век. Бивш служител в IRS (Федералната данъчна служба), разгневен от престъпленията на Тръмп, сега е в затвора защото подаде конфиденциални данни към вестника. Още: Светът се управлява от старци. Каква е рецептата за лечение?

Демократите от Камарата на представителите се бориха в съда повече от три години, за да се сдобият с декларациите на Тръмп, преди да публикуват документи от 2015 г. до 2020 г. през декември 2022 г.

Джоузеф Костело, говорител на Камала Харис, заяви: "Вицепрезидентът Харис доброволно публикува данъчни декларации за две десетилетия. Защо Тръмп не го направи?"

Тайната на документите не привлече много внимание тази година, може би отчасти защото има толкова много други противоречия около Тръмп. Предишни данни показаха ясен модел, че Тръмп плаща малко или никакви данъци, отчасти благодарение на агресивното си поведение.

Но без по-скорошни разкрития от хора като Стив Розентал всички са оставени да се чудят какви конфликти на интереси може да е забъркал Тръмп след напускането на Белия дом. Още: Ако спечели изборите: Тръмп обмисля "ужасни" мита

"Какво се случи, след като той напусна президентството? Какви нови възможности се появиха пред него?", пита Розентал.

Има ли конфликт на интереси?

Тръмп и Ванс пуснаха задължителните формуляри за финансово оповестяване, показващи накратко къде са парите им, но не казват нищо за данъците. Тръмп изброи редица дружества с ограничена отговорност, като Mar-a-Lago Club LLC, които се възползват от специалното 20% приспадане за некорпоративен бизнес, известно в данъчните среди като 199A, което той подписа в закон през 2017 г. Удължаване за следващото десетилетие ще струва почти 700 милиарда долара на бюджета на САЩ.

Тръмп също така съобщи, че притежава между 1 и 5 милиона долара в криптовалута, а Ванс - до 500 000 долара в биткойни, които според критиците се възползват от вратички в данъчния кодекс, които трябва да бъдат затворени.

Тръмп също има големи дялове в акции и някои твърдят, че той иска едностранно да намали данъците върху капиталовите печалби, като ги индексира спрямо инфлацията. Още: Тръмп с лека преднина пред Харис в колебаещите се щати

Възможно е, ако Тръмп спечели изборите и демократите си върнат Камарата на представителите, те да могат отново да принудят разкриване на декларациите му, използвайки малко известен закон, позволяващ на ръководителя на данъчната комисия на Конгреса да вижда нечии документи, пише Politico.

Демократите въведоха законодателство миналата година, за да изискват законно от кандидатите за президент да представят своите декларации, но това не доведе до резултат.

Всичко това кара данъчния историк Джоузеф Торндайк да се чуди за бъдещето на традицията за доброволното оповестяване. Преди това се случваше и в двете партии без много шум, но все повече, казва той, оповестяването на данъчни декларации се превърна в щекотлив въпрос.

Автор: Брайън Фалер

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес