Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Американски съд извади Xiaomi от черния списък на Пентагона

26 май 2021, 08:08 часа • 2438 прочитания

Съд в САЩ обезсили решението на Пентагона да включи телекомуникационната корпорация Xiaomi в списъка на "китайските военни предприятия". Това позволява на американските инвеститори законно да придобиват нейни акции, пише БГНЕС.

"На 25 май, в 16:09 местно време, съдът на окръг Колумбия издаде окончателната си присъда, като отмени решението на Пентагона да класифицира Xiaomi като китайска военна компания", се казва в изявление на корпорацията.

Както е подчертано в документа, китайската компания ще продължи активно да разработва нови високотехнологични продукти, за да отговори на търсенето на потребителите от цял свят.

През януари пресслужбата на Пентагона съобщи, че министерството на отбраната на САЩ е разширило списъка на китайски предприятия, които според Вашингтон са свързани с китайската военна индустрия. Към него беше добавена и Xiaomi. Списъкът беше съставен след решение на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп.

Корпорацията е основана през април 2010 г. и е един от четирите най-големи производители на смартфони в света. В края на декември миналата година пазарната капитализация на Xiaomi за първи път надхвърли 100 милиарда долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес