Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиняем за изтичане на информация от Пентагона остава в ареста

20 май 2023, 00:47 часа • 1503 прочитания

Съдът в Бостън, щата Масачузетс постанови задържане под стража на Джак Дъглас Тейшейра, войник от Националната въздушна гвардия, обвинен в изтичане на секретни документи на Пентагона, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Както отбелязва изданието, съдия Дейвид Хенеси е постановил, че 21-годишният Тейшейра ще остане в ареста без право на гаранция. По този начин съдията се съгласи с аргументите на прокуратурата, която настояваше, че има голяма вероятност обвиняемият да се укрие, ако бъде пуснат под гаранция.

"Същността и обстоятелствата на обвиненията, според мен, подкрепят необходимостта от задържане под стража", цитира изданието думите на съдията. Адвокатите на Тейшейра настояваха той да бъде освободен под гаранция преди разглеждането на делото. Прокуратурата се е противопоставила на това, настоявайки, че "нито едно от възможните условия за освобождаването му" от ареста не може да се счита за гаранция за по-нататъшното му явяване в съда. В същото време прокуратурата заяви, че освобождаването на Тейшейра под гаранция може да създаде "изключително висок риск" за националната сигурност на САЩ.

Течът от Пентагона дошъл от служител на военна база, твърдят в САЩ

Тейшейра беше арестуван на 13 април по подозрение в публикуване на секретни документи. Според съобщения в американските медии той оглавява група, наречена Thug Shaker Central, в онлайн платформата Discord, чрез която се смята, че в интернет са попаднали секретни материали на Пентагона.

На 14 април Тейшейра е обвинен в два случая на неразрешено изземване на класифицирани документи и материали в областта на отбраната и неразрешено съхранение и предаване на информация за националната отбрана. Първото обвинение предвижда максимална присъда до пет години затвор. По второто обвинение Тейшейра може да бъде осъден на десет години затвор, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес