Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови неприятности за McDonald's - заради иск за сексуален тормоз на служителите

19 май 2020, 05:35 часа • 1818 прочитания

Жалба срещу McDonald's за сексуален тормоз е била подадена пред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), става ясно от материал на The Guardian.

В обвинението са включени оплаквания на служители от САЩ, Великобритания, Австралия, Бразилия, Чили, Колумбия и Франция.

Оплакванията включват опити за изнасилване, разголване пред служители, някои от които непълнолетни, нежелан телесен контакт и случаи на незаконно поставени камери в съблекалните на женския персонал.

Искът е внесен в офиса на ОИСР в Нидерландия, а с жалбата не се търси компенсация - просто се иска да се даде публичност на проблема и може би най-популярната верига за бързо хранене в света да обърне внимание.

"Служителите на Макдоналдс от години подават сигнали за сексуален тормоз и насилие по полов белег срещу тях, но загнилата корпоративна култура, налагана от най-високите нива в компанията, не й позволиха да предприеме никакви мерки срещу проблема", казва Сю Лонгли от Международният съюз на работниците по храните, предаде БГНЕС.

Съюзът, който включва Европейската федерация по храните, селското стопанство и туризма и Международния съюз на работещите в сферата на услугите в САЩ каза, че са избрали да заведат делото в Нидерландия, защото в Съединените щати, където е щабът на McDonald's, компанията настоява, че не носи отговорност за поведението на служителите в ресторантите, тъй като 90 процента от заведенията са франчайзи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес