Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск: Путин няма да загуби войната, така че не е нужно да се помага на Украйна

13 февруари 2024, 09:18 часа • 15309 прочитания

След като стана ясно, че Илон Мъск снабдява руската армия със сателитни терминали Starlink, милиардерът направи и изказване, с което се доближи до реториката на диктатора Владимир Путин.

Още: Сериозни данни: Русия има Starlink, Мъск отрича (ВИДЕО)

Мъск е против пакета от помощи за Украйна

Той заяви пред американски републикански сенатори, че "няма нито един шанс" руският президент да загуби войната в Украйна. Според Bloomberg Мъск е направил тези коментари по време на дискусия за Twitter, в която са участвали противници на законопроекта за помощ за Киев.

"Тези разходи не помагат на Украйна. Продължаването на войната не помага на Украйна", каза Мъск.

Освен това милиардерът реши да оправдае издирвания от съда в Хага президент Путин, като заяви, че той бил подложен на натиск да доведе войната до край. "Ако се оттегли, ще бъде убит", твърди основателят на SpaceX и Tesla, цитиран от Bloomberg.

Още: Експрезидентът на Монголия засече лошо Путин: Ето чия е била земята, на която днес е Русия (СНИМКИ)

Илон Мъск не бил поддръжник на Путин

Мъск също така отхвърли обвиненията, че е апологет на Путин, като ги нарече "абсурдни". Той заяви, че неговите компании "вероятно са направили повече за подкопаването на Русия, отколкото който и да е друг". Припомни, че SpaceX предоставяла на Украйна интернет услугата Starlink, която е била от решаващо значение за комуникациите на страната след руското нахлуване.

Снимка: Getty Images

Само че украинското разузнаване ясно показа с прехванат разговор между руски войници, че те са инсталирали Starlink за бърз интернет и безпроблемна комуникация на фронта. Преди време пък Мъск отказа да активира системата за украинската армия в близост до Крим, за да бъде потопен Руският черноморски флот. Самият милиардер сега отрече Starlink да се продава "пряко или непряко" на Москва.

Още: Фрапантните гафове на Путин в интервюто с Тъкър Карлсън, с които загуби публиката в САЩ

Мъск заяви също, че интересът му бил да спре загубата на човешки живот и от двете страни на войната. Той постави под въпрос разумността на "стремежа за отстраняване на Путин".

"Тези, които искат смяна на режима в Русия, трябва да се замислят кой е човекът, който може да отстрани Путин, и дали този човек ще бъде миротворец? Вероятно не", каза милиардерът, като добави, че такъв човек най-вероятно ще бъде "дори по-твърд от Путин".

Още: Заплаха или спасение е новият мозъчен чип на Мъск? Говори експерт по слухови импланти (ВИДЕО)

Помощта от САЩ за Украйна

В четвъртък, 8 февруари, Сенатът на САЩ започна да разглежда нов законопроект за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност около 95 милиарда долара. За Киев са планирани 60 млрд.

Окончателното гласуване в Сената (демократите имат мнозинство там) трябва да се състои на 14 февруари, но въпросът и тогава все още няма да бъде решен. След Сената законопроектът ще бъде прехвърлен в долната камара на Конгреса - Камарата на представителите, която се контролира от републиканците, ръководени от радикалния тръмпист Майк Джонсън. По закон той изобщо не е длъжен да внесе този законопроект за гласуване. А ако го направи, няма никакви гаранции, че документът ще бъде одобрен, тъй като много републиканци са категорично против по-нататъшното подпомагане на Украйна.

Още: Съдбата на новата помощ от 60 млрд. долара за Украйна в Сената изглежда ясна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес