Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мишел Бачелет, ръководител на ООН за правата на човека, няма да се кандидатира за втори мандат

13 юни 2022, 12:58 часа • 1235 прочитания

Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, с което сложи край на месеците спекулации относно намеренията й и на фона на нарастващите критики към нейната небрежна позиция по отношение на нарушенията на правата на човека в Китай, предава АФП.

"Тъй като мандатът ми като върховен комисар е към своя край, тази знаменателна петдесета сесия на Съвета ще бъде последната, за която ще информирам", заяви Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека при откриването на четириседмично заседание.

БГНЕС припомня, че в края на май Бачелет осъществи шестдневно посещение в Китай, което включваше и отдалечения регион Синдзян, което породи опасения относно достъпа и пропагандната стойност на визитата за Китайската комунистическа партия.

Обиколката на Бачелет бе първата от близо две десетилетия насам на най-високопоставения служител на ООН по правата на човека и дойде в момент, когато Пекин е обвинен в широко разпространени злоупотреби с мюсюлмани в крайния запад на Синдзян. Твърди се, че управляващата Комунистическа партия е задържала там над един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства в рамките на дългогодишни репресии в областта на сигурността, които Съединените щати определят като "геноцид". Китай категорично отрича обвиненията, като ги нарича "лъжата на века".

Според дипломатически източници в Пекин днес Бачелет е провела виртуални срещи с ръководителите на около 70 дипломатически мисии в Китай, които са заявили, че тя е дала гаранции за достъпа си до центровете за задържане и правозащитниците.

Преди пътуването на Бачелет Съединените щати отправиха критики като заявиха, че са "дълбоко обезпокоени" от факта, че тя не е успяла да осигури гаранции за това какво може да види.

Бачелет защити посещението си, докато все още беше в Китай, като каза, че това "не е разследване", но призова Пекин да избягва "произволни и безразборни мерки" при репресиите си в Синдзян.

Забележките на Бачелет бяха своевременно критикувани от активисти и неправителствени организации, които я обвиниха, че е осигурила на Пекин голяма пропагандна победа.

„Оставката е единственото смислено нещо, което тя може да направи за Съвета по правата на човека“, каза Дилксат Раксит, говорител на застъпническата група на Световния уйгурски конгрес, а живеещият в САЩ уйгурски активист Райхан Асат нарече това „пълно предателство“.

Пътуването включваше виртуална среща с президента Си Дзинпин, в която държавните медии предположиха, че Бачелет подкрепя визията на Китай за правата на човека.

По-късно офисът й поясни, че нейните забележки не съдържат пряка подкрепа за правата на Китай.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес