Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мерил Стрийп: Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена (ВИДЕО)

24 септември 2024, 10:51 часа • 331 прочитания

"Днес в Кабул една котка има повече свободи, отколкото една жена. Една котка може да седне пред дома си и да усети слънцето върху лицето си. Тя може да гони катерица в парка. Днес в Афганистан катерицата има повече права от едно момиче, защото обществените паркове са затворени за жените и момичетата." Това каза холивудската актриса Мерил Стрийп в реч пред Общото събрание на ООН в опит да накара световните лидери да се съсредоточат върху тежкото положение на афганистанските жени и момичета.

"Птица може да пее в Кабул, но момиче не може и жена не може да пее на обществени места. Това е ужасяващо", каза актрисата. "Начинът, по който това общество беше преобърнато, е поучителна история за останалата част от света", добави тя.

Още: Талибаните преустановиха ваксините срещу детски паралич в Афганистан

След като талибаните завзеха властта през август 2021 г., те забраниха на момичетата да посещават гимназии, а на жените - университети, затвориха салоните за красота, ограничиха пътуванията на жени без мъжки настойник.

Миналия месец групировката официално прие дълъг списък от правила, регулиращи морала, които се основават на указ на върховния духовен лидер на талибаните от 2022 г. и ще бъдат прилагани от министерството на морала.

"Без образовани жени, без работещи жени, включително на ръководни длъжности, и без признаване на правата и свободите на половината от населението на страната, Афганистан никога няма да заеме полагащото му се място на световната сцена", заяви и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на събитието. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес