Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лула да Силва: Зеленски е виновен за войната в Украйна, колкото и Путин

04 май 2022, 21:50 часа • 9131 прочитания

Бившият президент на Бразилия и кандидат за нов мандат Луис Инасио Лула да Силва заяви, че украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин носят еднаква отговорност за войната в Украйна. С това левият лидер влезе в противоречие със западните сили, съобщава АФП.

"Виждам как президентът на Украйна, говорейки по телевизията, е аплодиран, получава овации от всички парламентаристи", казва Лула, президент на Бразилия от 2003 до 2010 г., пред списание” Time”, което публикува днес материал за опита му да се върне на президентските избори срещу крайно десния президент Жаир Болсонаро. "Този човек е толкова отговорен за войната, колкото и Путин", добави той.

Забележките вероятно ще повдигнат въпроси в САЩ и Европа, които оказват военна подкрепа на Украйна и наложиха на Русия наказателни санкции заради инвазията, която на Запад се разглежда като акт на непровокирана руска агресия.

76-годишният Лула заяви, че Зеленски е трябвало да отстъпи пред руската опозиция срещу присъединяването на Украйна към НАТО и да проведе преговори с Путин, за да избегне конфликт.

Позовавайки се на славата на Зеленски като актьор и комик, той добави: "Трябваше да водим сериозен разговор. Добре, беше добър комик. Но нека не водим война, за да се покажеш по телевизията." 

Той отправи критики и към президента на САЩ Джо Байдън. "Байдън можеше да вземе самолета за Москва, за да разговаря с Путин. Такова поведение се очаква от един лидер", каза той.

Лула, който води пред Болсонаро според допитванията за изборите през октомври, беше ключов играч на международната сцена по време на двата си мандата като президент, изграждайки дипломатическото влияние на Бразилия.

Представяйки се като строител на мостове, той поддържаше приятелски връзки с толкова различни партньори като Джордж Буш-младши на САЩ и Уго Чавес на Венецуела или Махмуд Ахмадинеджад на Иран.

ОЩЕ: Защо Бразилия и Аржентина изглежда предпочитат Русия пред Украйна?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес