Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лиза Франкети избрана за първата жена начело на американските военноморски сили

21 юли 2023, 22:50 часа • 1825 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън е избрал адмирал Лиза Франкети за ръководител на американските военноморски сили, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на високопоставен служител на администрацията на президента. Ако номинацията на Франкети бъде утвърдена, тя ще бъде първата жена на подобен пост. Засега новината не е съобщена официално от администрацията на президента.

Байдън: По мое време укрепваме американското корабостроене

Решението на Байдън да избере Франкети, която е адмирал с богат опит в командването и ръководството във военноморските сили, е обаче в противоречие с препоръката на ръководителя на Пентагона по въпроса, казва запознатият източник. Но пък Франкети е възможно най-добрият избор за поста. Тя е настоящ заместник-началник на операциите на военноморските сили и ще бъде първата жена член на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

Джо Байдън: Путин вече загуби войната в Украйна

Министърът на отбраната Лойд Остин препоръча на Байдън да избере на поста адмирал Самюъл Папаро, настоящ командващ на Тихоокеанския флот на военноморските сили, предаде БТА. Но вместо това Байдън е предпочел да номинира Папаро за ръководител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес