Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидер на демократите говори над 8 часа в защита на младите нелегални мигранти

08 февруари 2018, 06:30 часа • 1230 прочитания

Лидерът на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси произнесе най-дългата реч в законодателния орган на САЩ за последните 108 години. Тя говори в продължение на осем часа за защита на млади мигранти с нередовни документи от депортация.

Пелоси, която следващия месец ще навърши 78 години, започна обръщението си в 10:04 часа източно време. Осем часа и седем минути по-късно, в 18:11 часа, тя приключи, като прекара на практика целия ден пред трибуната на 10-сантиметрови токове, без да консумира нищо, освен вода, информира БГНЕС.

Досегашният рекорд държеше конгресменът Чамп Кларк от Мисури, който говори в продължение на пет часа и петнадесет минути. Засега не е ясно дали някой преди 1909 година е произнасял по–продължителна реч.

Пелоси говори за т.нар. "мечтатели" - нелегални имигранти, дошли в САЩ без документи и често не по тяхно желание. По времето на Барак Обама защитата от депортация на тези хора беше гарантирана, но сегашният американски президент Доналд Тръмп не иска да се ангажира с такава задача. За момента демократи и републиканци не включват в споразумението си за бюджета на САЩ за 2018 година защитата на "мечтателите".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес