Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайци опитали да хакнат телефоните на Доналд Тръмп: Има ли теч на данни?

27 октомври 2024, 15:30 часа • 650 прочитания

Китайски хакери са атакували телефоните на кандидата за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп и вицето му Джей Ди Ванс, съобщава вестник „Ню Йорк таймс“.

„Наясно сме, че са набелязани няколко американски доставчика на телекомуникации, за да се събере конфиденциална информация“, заяви Рич Йънг, говорител на една от телекомуникационните компании в САЩ пред АФП.

Още: Тръмп закъсня с 3 часа за митинг, разочаровани избиратели си тръгнаха преди да дойде

ФБР потвърди за „неоторизирания достъп“ в телефоните на кандидатите за следващ американски президент – според тях такова е имало не само спрямо Доналд Тръмп, но и спрямо опонентът му в надпреварата Камала Харис от Демократическата партия. Все още се установява дали е имало достъп до данните в телефоните им, или е било само опит за проникване в тях, уточняват от ФБР.

Правителството на САЩ вече разследва „неоторизирания достъп до комерсиалната телекомуникационна инфраструктура в страната“. От Администрацията за сигурност на инфраструктурата обаче твърдят, че той е дело на представители на Китайската народна република, предава bTV.

Още: Републиканците в Конгреса: Харис подстрекава към нов опит за убийство на Тръмп

След като ФБР е установило „злонамерената дейност“, засегнатите телекомуникационни компании са били незабавно уведомени. Била им е предоставена и техническа помощ, за да предотвратят потенциални нови хакерски атаки.

Хакерските атаки срещу изборите в САЩ се увеличават, коментират американските медии, като подчертават, че всички служби работят заедно с индустрията, за да подобрят киберсигурността на телекомуникационната мрежа.

Още: В отговор на Тръмп: Германия ще реагира, ако САЩ започнат търговска война с ЕС

Припомняме, че през септември САЩ обвиниха ирански хакери, че са предложили на предизборния екип на президента на САЩ Джо Байдън, който впоследствие отпадна от надпреварата за Белия дом, документи, които преди това са били откраднати от екипа на Републиканската партия, която номинира като кандидат Доналд Тръмп. Екипът на мириардерът от своя страна съобщи за хакерска атака през август.

На 5 ноември в САЩ ще бъде избран нов президент. Както предизборният екип на Тръмп, така и екипът на неговия съперник Камала Харис все по-често съобщават за хакерски атаки през последните седмици. Американските технологични компании също признават, че опитите за достъп до конфиденциални данни нарастват.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес