Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай и САЩ на нож заради иззет подводен дрон*

17 декември 2016, 20:21 часа • 4576 прочитания

Китайската държава обвини Съединените щати, че преекспонират случката с иззетия подводен дрон.

Вчера боен кораб на Китай „запази за себе си“ американска безпилотна сонда в Южнокитайско море и напрежението между двете държави става все по-голямо, отбелязва AFP.

Пентагонът заяви, че плавателният съд е бил използван за извършване на научни изследвания и трябва да се върне, като предупреди, че това не трябва да се случва отново.

Новоизбраният президент на Щатите Доналд Тръмп дори обвини китайците в кражба. Инцидентът е сред най-сериозните военни сблъсъци между двете сили в продължение на десетилетия.

Китайските власти оповестиха, че се водят разговори дрона да бъде върнат. Междувременно те обвиниха САЩ, че са прекалили с шума около случилото се.

Безпилотният уред е бил иззет на около 80 км. от залива Субик във Филипините. Този ход повишава опасенията за военно присъствие на Пекин в спорния район, пише още БГНЕС.

„Военноморският планер“, както е името на плавателния съд, се използва за тестване на солеността и температурата на водата в помощ на картографирането на подводните канали.

Изземването на кораба идва на фона на нарастващите напрежения в Южнокитайско море. Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам са държавите, които се конкурират в района, където са едни от най-използваните международни търговски маршрути.

Нови сателитни изображения показват, че Китай е инсталирал оръжейни системи на седем острова във веригата Спратли.

Американската армия е провела няколко операции, в които кораби и самолети са преминали в близост до островите. Тези мисии предизвикаха недоволство от страна на китайската държава, която обвинява Вашингтон в провокация и увеличаване на риска от военни злополуки.

Като добавка, Пекин е изправен пред новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който, разпитан за дългогодишната политика на САЩ за Тайван, нарече Пекин „валутен манипулатор“ и заплаши китайския внос с още данъци.

По-късно Вашингтон и Пекин постигнаха договореност, според която Китай ще върне американския подводен дрон, иззет в четвъртък в Южно-Китайско море.

Това оповести говорителят на Пентагона Питър Кук, цитиран от ТАСС.

В разпространено от него писмено изявление се казва, че „чрез пряко взаимодействие с китайските власти ние постигнахме разбиране, че китайската страна ще върне необитаемия подводен апарат на Съединените щати“.

* Обновена в 20:50 ч.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес