Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Instagram се извини за изтегляне на плакат на Алмодовар

11 август 2021, 20:14 часа • 2379 прочитания

Социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram се извини в сряда, след като изтегли изображения на плакат за новия филм на испанския режисьор Педро Алмодовар, носител на "Оскар", който показва зърно на женска гръд с капка мляко.

Това предизвика спорове и Instagram промени позицията си. „Първоначално премахнахме няколко случая на това изображение заради нарушаване на правилата ни срещу голотата“, каза говорител на Facebook пред AФП. „Ние обаче правим изключения, за да позволим голота при определени обстоятелства, включително когато има ясен художествен контекст. Затова възстановихме публикации, споделящи плаката за филма на Алмодовар в Instagram, и наистина съжаляваме за причиненото объркване.“

Испанският дизайнер Хавиер Хаен, който е създал афиша, се появи с публикация в мрежата, казвайки: „Трябва да се срамувате от себе си, Instagram“.

Той придружава текста със снимка на екрана на съобщение, което е получил от Instagram в понеделник, в което се посочва, че изображението е свалено, защото нарушава правилата на мрежата.

Плакатът за „Паралелни майки“ показва черно-бяло изображение отблизо на зърното на женска гръд с капка мляко, което симулира плачещо око и е поставено на червен фон.

Силният онлайн дебат показа, че някои защитават изображението като артистично, докато други казват, че е "твърде детайлно“.

Instagram редовно бива обвиняван, че е прекалено ревностен при премахването на снимки, включващи голота.

От продуцентската компания на Aлмодовар отказали да коментират случилото се пред Франс прес.

С участието на една от любимите актриси на Алмодовар, Пенелопе Крус, "Паралелни майки" ще открие тазгодишния филмов фестивал във Венеция, който ще се проведе от 1 до 11 септември.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес