Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две експлозии разтърсиха химически завод край Хюстън

31 август 2017, 12:53 часа • 5876 прочитания

Две експлозии са избухнали в химическия завод край Хюстън, щата Тексас, съобщиха от компанията собственик Arkema Inc, цитирани от БГНЕС.

"В около 02:00 часа местно време бяхме информирани от Центъра за спешни операции на окръг Харис за две експлозии и черен дим от завода на Arkema Inc в Кросби, Тексас", се казва в изявлението.

По-рано днес компанията заяви, че взрив в обекта е почти неминуем, тъй като заради наводненията в щата ключова охладителна система на завода не работи.

Като предпазна мярка беше евакуирана зоната от 3 км около завода за органични пероксиди. Производството му има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури. При евакуацията един полицай беше приет в болница, защото е вдишал отровни пари, а много други влязоха в лечебно заведение като предпазна мярка.

Изпълнителният директор на Arkema Inc Рич Роу заяви, че придошлите високи води, наводнили сградата, както и липсата на захранване, са оставили служителите на обекта без възможност да предотвратят инцидента.

Припомняме, че една от най-големите химически компании в света предупреди по-рано, че в наводнения ѝ завод близо до Хюстън има вероятност от експлозия през следващите няколко дни, предаде NBC News. От компанията признаха, че не са в състояние да направят нищо, за да предотвратят възможния инцидент.

Заводът на Arkema Group в Кросби, Тексас, на около 20 мили североизточно от Хюстън, е залят от огромно количество вода и е без електричество от неделя.

Фирмата заяви, че е взела редица предпазни мерки преди връхлитането на урагана „Харви“, но „в завода никога преди не е имало наводнения с такъв мащаб", уточниха още от там.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес