Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилските власти засилват охраната на столицата

17 януари 2023, 06:20 часа • 1052 прочитания

Властите в Бразилия обявиха ще увеличат повече от два пъти присъствието на силите за сигурност в района около столицата Бразилия, където на 8 януари поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро нахлуха и разграбиха седалищата на трите клона на правителството.

Селина Леао, изпълняваща длъжността губернатор на Федералния окръг на Бразилия, обяви на пресконференция, че присъствието на военна полиция ще се увеличи "незабавно". Леао добави, че властите смятат да увеличат повече от два пъти броя на служителите по сигурността от 248 на 500 души.

Леао пое поста след тримесечното отстраняване от длъжност на губернатора Ибанис Роча от Върховния съд, докато се установи защо сигурността в столицата се провали, когато привържениците на Болосонаро нахлуха в обществените сгради.

Докато властите затягаха мерките след това, бившият началник на обществената сигурност на Бразилия Андерсон Торес беше задържан през уикенда от полицията, след като се върна в Бразилия от САЩ. Властите твърдят, че са намерили в дома на Андерсон документ, свързан с опит за отмяна на резултатите от втория тур на президентските избори през октомври миналата година.

От 8 януари сигурността във Федералния окръг на Бразилия се контролира от изпълнителната власт след указ на президента Луис Инасио Лула да Силва, който позволява на войниците да задържат поддръжници на Болсонаро.

След нахлуването в бразилската столица бяха задържани над 2000 души, а повече от хиляда продължават да бъдат задържани от властите, които продължават да проучват кой е финансирал нахлуването в двореца "Планалто", Националния конгрес и Върховния федерален съд.

Лула твърди, че Болсонаро е сплотил базата си от поддръжници в социалните мрежи и чрез публичните си речи - обвинение, което Болсонаро отрича.

В петък Върховният съд на Бразилия разпореди разследване на Болсонаро по обвинение в подстрекаване към бунт.

Главната прокуратура обяви, че срещу Болсонаро е започнало разследване във връзка с предполагаемата му роля в нахлуването в Конгреса и други правителствени сгради.

Болсонаро загуби от Лула в напрегната надпревара на 30 октомври. Лула събра 50,9% от гласовете срещу 49,1% за Болсонаро, според данни на Висшия избирателен съд на Бразилия (TSE, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Арестуваха висши държавни служители в Бразилия

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес