Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близките на загиналия собственик на bTV Келнер заведоха дело за смъртта му

11 април 2023, 09:43 часа • 3601 прочитания

Семейството на Петр Келнер – бившия собственик на bTV и Telenor – заведе дело в Аляска за смъртта му през март 2021 г. Милиардерът, който по това време беше най-богатият човек в Чехия, загина в катастрофа с хеликоптер именно в северния американски щат.

Сега близките му заявяват в съдебен иск, че Келнер е оцелял при инцидента по време на хели-ски (heli-skiing), но е починал от раните си в часовете между катастрофата и пристигането на спасителите, предаде Associated Press. Роднините искат обезщетение за понесени вреди и налагане на наказания заради „небрежност“, добавя БТА.

ОЩЕ: Съобщиха детайли за хеликоптерната катастрофа, при която загина Петер Келнер

Катастрофата стана край глетчер в стръмен район на планините Чугач. Загинаха петима души, като оцеля единствено чешкият сноубордист Давид Хорват, който заведе отделно дело за нараняванията си.

Според адвокатката на Хорват - Трейси Нътсън, Келнер и  водачът на групата са оцелели в катастрофата, но са починали, преди да дойдат спасителите на мястото на инцидента. Финален доклад на Националното бюро за транспортна безопасност относно трагедията се очаква до края на 2023 г.

Според близките на Келнер виновни са няколко компании – „Солой Хеликоптърс“, „Триумвирейт“ - собственик на хижата, предлагаща хели-ски пакета, както и „Търд едж Аляска“, занимаваща се с подсигуряването на водачи за хели-ски дейностите. Последната бе закрита миналата година с административно решение.

В иска пише, че Келнер е бил със сериозни травми, но в съзнание след инцидента. Не се описва какви точно са били нараняванията, нито конкретната причина за смъртта му. Твърди се само, че гореспоменатите компании трябвало да научат за катастрофата незабавно и да информират властите, но са пропуснали да наблюдават мястото, на което се е намирал вертолетът. Не са поддържали контакт нито с пилота, нито с водача. Транспондерът за спешна локация в хеликоптера не се е задействал при инцидента, се добавя в съдебния иск.

Хели-ски представлява спускане, при което целта е да се стигне до недостъпни места по планински върхове с хеликоптер.

Келнер беше собственик на Telenor в България от 2018 г., а през октомври 2020 г. придоби и „БТВ Медиа Груп“ като мажоритарен собственик на PPF Group. Според Forbes нетното състояние на чеха възлизаше на 18,5 млрд. долара (номер 68 в света).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес