Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бил Гейтс нулира въглеродния отпечатък от частния си самолет с гориво от растения

16 февруари 2021, 16:48 часа • 1894 прочитания

Използването на биогориво от частния му самолет, което струва три пъти повече от обикновеното, е приноса за опазването на климата на планетата на милиардера Бил Гейтс. Това заяви самият основател на "Майкрософт" в интервю за Националната обществена телевизия на Австралия.

Въглеродният отпечатък е показател, изчислен в тонове, който е сумата от всички емисии на парникови газове, генерирани пряко и непряко от дадено лице, организация, дейност или продукт. Емисиите на въглерод и други парникови газове от човешка дейност са признати от научната общност като основна причина за ускоряване на климатичните промени на планетата.

"Опитвам се да нулирам въглеродния си отпечатък, като подкрепям хората, които работят по технологии за опазване на климата, като тези за улавяне на CO2. Купувам и авиационно гориво, произведено от растения. Цената му е много висока и е непрактично за света да влага усилия в преход към такова гориво. Но купувайки такова гориво, можем да стимулираме развитието на иновативните технологии. Горивото за моя самолет е три пъти по-скъпо от конвенционалното гориво", каза Гейтс, цитиран от РИА Новости.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес