Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън обяви за незаконно задържането на американски журналисти

12 април 2023, 01:30 часа • 2366 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън окачестви като "напълно незаконен" арестът на американския журналист Еван Гершкович по обвинения в шпионаж и заяви пред семейството на репортера на „The Wall Street Journal”, че работи за освобождаването му.

"Даваме да се разбере, че това, което се случва, е напълно незаконно, и го обявихме за такова. Това променя ситуацията", заяви пред репортери Байдън, който отпътува от Вашингтон за Северна Ирландия и Ирландия.

По-късно Белият дом съобщи, че Байдън се е обадил на семейството на Гершкович от "Еър форс 1". Президентът им е казал, че е "съсредоточен върху освобождаването на Еван", както и на друг задържан американец - Пол Уилън от Русия, заяви пред репортери прессекретарят Карин Жан-Пиер. "Обнадеждени сме, защото Държавният департамент официално определи Еван като неправомерно задържан", се казва в изявлението на семейството. "Оценяваме днешното обаждане на президента Байдън, който ни увери, че правителството на САЩ прави всичко възможно, за да го върне у дома възможно най-бързо", добавят от семейството му, цитирани от БГНЕС. 

Руско-американските шпионски пазарлъци

Гершкович, опитен репортер на "Уолстрийт Джърнъл" в Русия, беше задържан на 29 март в Екатеринбург, на около 1800 км. източно от Москва. Руските информационни агенции съобщиха в петък, че той е обвинен в шпионаж - твърдение, което Гершкович и неговият работодател отричат.

Следете развитието на войната в Украйна тук

В понеделник Държавният департамент официално класифицира задържането на репортера като "неправомерно" - статут, който поставя случая в ръцете на специалния пратеник за заложниците Роджър Карстенс. Въпреки това руските власти продължават да отказват на Гершкович достъп до американски консулски служители, заяви Белият дом.

"Искаме да сме сигурни, че ще получим консулски достъп до него, какъвто не сме имали", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Запитан за причината за забавянето на достъп, Кърби каза, че "това е въпрос към руските официални лица. Но не е поради липса на опит, мога да ви уверя в това". Държавният департамент се опитва да получи консулски достъп до Гершкович "от момента, в който разбрахме, че е задържан", добави Кърби.

Български журналист от "Уолстрийт Джърнъл": Еван Гершкович не е събирал тайни срещу Русия, делото срещу него е абсурдно

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес