Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън намигна на Ердоган за продажбата на F-16

13 юли 2023, 11:39 часа • 2888 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "уверен", че Вашингтон ще може да продаде изтребители F-16 на Турция.

Държавният глава на Щатите отговори на въпроси на журналисти, преди да се качи на самолета за Финландия след участието си в срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Запитан дали сенаторът от Ню Джърси Боб Менендес, който се противопоставя на продажбата на F-16 на Турция, ще се откаже от възражението си, Байдън заяви: "Убеден съм, че Турция ще продължи да подкрепя влизането на Швеция в НАТО и съм убеден, че ще можем да продадем F-16", пише Haber.

Във връзка с перспективите на Украйна да стане член на НАТО, президентът на САЩ каза, че това не може да стане преди края на войната, подпалена от Русия. Според него Володимир Зеленски разбира, че няма значение дали сега е в НАТО, "стига да има ангажименти, приети от съюзниците".

Въпросът с продажбата на F-16 от САЩ за Турция беше обсъждан още на миналата среща на върха на НАТО през 2022 г. в Мадрид. Тогава президентът Реджеп Ердоган беше вдигнал ветото над Финландия и Швеция за членство в Алианса, но после реши да пусне само Хелзинки. Чак преди дни имаше нов обрат и Анкара се съгласи да ратифицира скоро членството на Стокхолм.

ОЩЕ: Турция: Започва нова страница в отношенията между Анкара и САЩ

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че западните F-16, които ще бъдат доставени на Украйна, ще бъдат разглеждани от Москва като ядрена заплаха.

ОЩЕ: Кулеба обяви кога изтребителите F-16 ще полетят над Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес