Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски изтребители прехванаха 6 руски военни самолета край Аляска

17 май 2023, 18:10 часа • 2501 прочитания

Американски изтребители са прехванали шест руски военни самолета край бреговете на Аляска на 11 май, докато се е провеждало голямо многонационално военно учение, на което САЩ е бил домакин. Това съобщи Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD).

Прехванатите руски бомбардировачи са били в зоната за противовъздушна отбрана на Аляска, която служи като буферна зона за ранно предупреждение извън въздушното пространство на САЩ. Те не са навлезли в самото американско или канадско суверенно въздушно пространство.

ОЩЕ: Руски изтребител се опита да разбие полски L410 над Черно море, румънски изтребители в готовност да се намесят 

Руската авиогрупа е включвала бомбардировачи Ту-95 "Медведь", танкери Ил-78 и изтребители Су-35 "Фланкер-Е". Мисията за прехващане на NORAD е включвала F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, KC-135 Stratotanker и E-3 Sentry AWACS.

Според NORAD подобни случаи с руски военни самолети се случват редовно. NORAD идентифицира, проследява движенията на самолетите и, ако е необходимо, ги ескортира извън зоната.

ОЩЕ: Руски изтребители с провокация в зоната на ученията на НАТО в Балтийско море 

„Това не е първият и вероятно няма да е последният случай“, каза говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър пред репортери на 15 май. Той добави, че САЩ са "реагирали по съответния начин". 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес