Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американската икономика изглежда на колене пред коронавируса

06 август 2020, 08:04 часа • 4461 прочитания

Американската икономика винаги е била в състояние да се възстановява бързо, но този път страната ще бъде изправена пред най-продължителната криза в историята, прогнозира датското издание Berlingske, предаде БГНЕС.

Според автора на материала, коронавирусът е нанесъл тежък удар върху Съединените щати. През второто тримесечие най-голямата световна икономика преживя най-голямата рецесия в следвоенния период. Американският БВП се е свил с 32,9 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Намаляването на икономическата активност и най-високата степен на безработица след 30-те години на миналия век са свили данъчните приходи, а държавните разходи са се увеличили. Потреблението е намаляло, инвестициите в бизнес и жилища също, а броят на новите молби за обезщетения за безработица започва отново да расте.

Никой не вярва в бързото възстановяване извън Белия дом, пише вестникът. Управителят на Федералния резерв (ФРС) Джером Пауъл заяви по-рано, че "развитието на икономиката до голяма степен ще зависи от разпространението на вируса". В САЩ броят на смъртните случаи от COVID-19 отново е над хиляда души на ден, като тенденцията се появи тази седмица.

През март Сенатът реши да отпусне 2 трилиона долара в подкрепа на икономиката на страната, през май правителството отпусна още 3 трилиона долара за тази цел. През юли започнаха дискусии за нов пакет от 1 трилион долара.

Още: "Ден с над 300 случая на коронавирус в България, голям брой случаи извън София"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес