Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако спечели изборите: Тръмп обмисля "ужасни" мита

16 октомври 2024, 06:05 часа • 749 прочитания

Доналд Тръмп заяви, че обмисля "ужасни" митнически тарифи, целящи да "накарат" компаниите да се върнат в САЩ, ако спечели президентските избори на 5 ноември, предаде Франс прес. 

"В моите очи митническите тарифи са най-красивият израз в речника", заяви републиканският кандидат за Белия дом по време на интервю за Икономическия клуб в Чикаго.

ОЩЕ: Тръмп с лека преднина пред Харис в колебаещите се щати

Бившият републикански президент, чийто девиз по време на мандата му беше "Америка на първо място", обеща да "върне бизнеса" във водещата икономическа сила. За тази цел милиардерът обеща да намали "още повече" данъците за компаниите, които произвеждат продуктите си в САЩ. Останалите, от друга страна, ще плащат "високи" мита, подчерта той.

"Колкото по-високи са митата, толкова по-вероятно е една компания да се установи в САЩ", обясни кандидатът, който заявява, че е "много добър в математиката". Той отхвърли идеята, че това води до риск от по-високи цени за американските потребители.

"Друга теория изисква митата да бъдат толкова високи, толкова ужасни, толкова одиозни, че производителите да дойдат веднага", добави републиканецът.

ОЩЕ: Тръмп иска смъртно наказание за мигранти, които убиват американци

Според Доналд Тръмп САЩ са в неизгодна икономическа ситуация, особено спрямо някои от най-близките си съюзници като ЕС и Япония.

По време на интервюто, водено от главния редактор на Блумбърг, републиканският кандидат направи няколко имитации на други лидери, включително на Еманюел Макрон. Имитирайки френски акцент, той разказа за разговор, който твърди, че е провел с френския президент по темата за митническите тарифи - сцена, която той често пресъздава на предизборните си митинги.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес