Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официалното либийско правителство се възмути от Арабската лига

01 януари 2020, 15:50 часа • 2953 прочитания

Пратеникът на признатото от световната организация либийско правителство на националното споразумение (ПНС) в Арабската лига обвини блока в "двойни стандарти" относно конфликта, обхванал Либия, съобщи турският вестник "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Представителят на ПНС Салех Шамахи осъди това, което нарече "най-несправедливо отношение" от Арабската лига на морското споразумение между Либия и Турция.

Изказвайки се на среща на постоянни представители на общоарабската организация в Кайро, той каза, че Либия призовала Арабската лига да преразгледа позицията си по отношение на агресията, насочена срещу Триполи от либийския военачалник Халифа Хафтар, но блокът не е отговорил.

"Арабската лига прилага двоен стандарт. Тя не направи нищо, когато ние (ПНС) свикахме спешна среща при стартирането на агресията на Хафтар", заяви Шамахи на срещата, която се проведе по искане на Египет.

Той добави, че двойните стандарти тласкат ПНС да преразгледа смисъла от престоя си в организацията, поставяйки под въпрос ролята на Арабската лига и доколко организацията е представителна за арабите.

Шамахи също посочи подписването на две сделки между Анкара и признатото от ООН ПНС на 27 ноември в пакт, очертаващ военното сътрудничество, както и морските граници на двете страни в Източното Средиземноморие, като гаранция за управлението на ПНС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес