Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либия променя законите си, за да съответстват на шериата

14 ноември 2013, 15:00 часа • 50535 прочитания

В Либия се наблюдава все по-голямо завръщане към религията. Оказва се, че страната възнамерява да ревизира законодателството си и да го направи по-съвместимо с ислямския закон шериат, съобщава АФП, цитирана от „Фокус’.

В документ на либийското министерство на правосъдието се обявява съставянето на „комисия, която ще се заеме с преработването на настоящето законодателство и ще предложи поправки, които няма да противоречат на фундаменталните правила и предписания на ислямския закон”.

Членовете на комисията ще бъдат назначени от върховния съд в страната и от експерти по ислямския религиозен закон.

Две години след падането на режима на Муамар Кадафи и убийството на дългогодишния лидер, ситуацията в северноафриканската държава остава изключително нестабилна. Смята се, че въоръжените милиции властват на улицата и създават собствени закони. Мнозина се опасяват, че Либия може да се превърне във втора Сомалия, ако се осъществи най-негативния сценарий и се стигне до гражданска война.

Шериат

Шериатът е съвкупност от правови, морални  ирелигиозни норми на исляма, които обхващат всички страни на живота. Той възниква в Арабския халифат през 7 век и се доразвива до 12 век. Като основен закон днес действа в Иран, Судан, Пакистан, Саудитска Арабия и други страни.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес