Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо махането на YouTube от iOS 6 се оказа полезно?

26 септември 2012, 08:24 часа • 10887 прочитания

Ако сте собственик на iPhone, iPod touch или iPad и сте инсталирали на устройството си новата операционна система iOS 6, вероятно с разочарование сте установили отсъствието на фабричното приложение YouTube. В новата платформа на Apple всъщност липсват редица функции, сред които и директният достъп до тази услуга.

За тази промяна, която вече е факт, се заговори още преди месец при представянето на тестовата версия на iOS 6.

Тогава тръгнаха и поредните слухове за сериозни недоразумения и скандали между Google и Apple. Всъщност началото на разрива между двете компании беше поставено още с „раждането“ на първия iPhone и появата на операционната система Android.

Когато съвсем наскоро се разбра, че Apple премахват вградената поддръжка на YouTube, от компанията излязоха с елементарно обяснение – според тях просто бил изтекъл лицензът за добавяне на приложението в iOS. До този момент приложението на Google беше поддържано от всички версии на iPhone, още от появата му през 2007 г.

Дори и в този технологичен свят обаче важи поговорката „Всяко зло – за добро“. На премахването на YouTube от iOS 6 от Google реагираха с включването на услугата в App Store, което вече е факт от около средата на септември. Приложението, което може да бъде изтеглено безплатно, всъщност притежава по-голяма функционалност и е значително по-усъвършенствано.

Ето и някои от подобренията – различните канали, за които е абониран потребителят, може удобно да се сменят и да се „прелистват“ върху екрана, а търсенето е много по-лесно и приятно. Освен това бързо и удобно може да се споделя харесаното от ползвателя видео с приятели в социалните мрежи Facebook и Google+. На разположение на абонатите са също десетки хиляди нови видео клипове, на които тепърва ще могат да се наслаждават.

Особено ценен и в полза на потребителите е фактът, че те вече могат да гледат клипове със защитени авторски права, което до този момент не беше възможно.

„Сега вече ще може да гледате дори Лейди Гага на видео на вашия телефон“, коментира Франсиско Варела, директор на YouTube Platform Partnerships. Припомняме, че хиляди фенове на скандалната певица оставаха разочаровани в опитите си да намерят нейно видео в YouTube през своето Apple мобилно устройство.

За тези, които не биха желали по една или друга причина да ползват YouTube от App Store, има и друго решение на проблема – фабричната поддръжка остава в iOS 5, така че може просто да използват нея.

Що се отнася до iPad – потребителят ще се наложи да почака още известно време, докато в App Store бъде пуснато приложение и за това устройство на Apple.

Редактор: Иво Георгиев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес