Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За тези абитуриенти става въпрос

16 май 2017, 09:39 часа • 24239 прочитания

Към момента общо 52 553 души са попълнили служебната бележка, че ще се явят на препитването, като тук влизат и хората, които не са успели да положат изпита през минали години. В същото време отчетливо притеснителната тенденция за все по-малък брой зрелостници, които се водят "неявил се" на матурите, се затвърждава.

Коментар на редактора

Министерството на образованието и науката (МОН) и тази година е решило да се бори активно с преписването на предстоящите задължителни държавни зрелостни изпити след като предишни години се развихриха всякакви схеми за минаването по тънката линия на матурата. Доказателство за това е изцяло новият подход на провеждането на изпита по български език и литература, който предстои този петък - 19 май. Той ще бъде разделен на модули, а зрелостниците ще напускат класните стаи едва когато приключат съответния модул. Камерите са включени, квесторите - предупредени. И без да ми се налага да ходя на матура, вече се сещам за поне три успешни подхода за заобикалянето на драконовските мерки.

По-лесно от това да злоупотребиш на матурата е да го направиш в живота, та къде поради тази, къде поради друга причина много от тазгодишните абитуриенти, с които разговорям от доста време, въобще не са се впрегнали в напрежение за това, което им предстои. Те знаят, че ще завършат, по-сериозният проблем е тоалетът и уговорката за алкохолния туризъм в Мармарис. Знаят, че ще вземат и матурите - схемите са готови, техниката за преписване също, пък и с тия лесни въпроси, ДЗИ-то се превръща в скучен четиричасов престой на едно място за кадърните зрелостници. Вероятно и заради общосъздаденото порочно мнение към провеждането на матури у нас, има една бройка от около 2000 души, които не се впрягат да си завършат средното образование. За какво им е, те имат други планове - вечерта преди матурата са на бал, нощта след матурата - пак са на бал, за какво ги занимават с глупости изобщо?!

А изкараш ли пък над тройка на българския, чакат те точно 32 от общо 51 висши учебни заведения у нас, които ти пращат покана "Стани ни студент, моля те!" с оценката от матурата. При тази всеобща еуфория, в която цялата ти рода е дошла да види, че и ти човек ставаш, като си тръгваш от училище, трябва просто да демонстрираш далновидност и хитрост в точния момент на изпита и после - животът... пардон - университетът е отворен за теб. Пазарът на труда - също.

За тези абитуриенти става въпрос - излизащи от средното образование, усвоили най-ценния урок за успяване в България - да прецакаш системата.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес