Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сцена 1: "Не е време за его и за биене в гърдите". Сцена 2: "Да се чувствам виновен, че съм ги бил с толкова ли?"

14 юни 2024, 09:39 часа • 6476 прочитания

Държавническата загриженост на партията-победител за народа трябва да бъде заслужено отчетена.

По този повод тъкмо да направим опит да благодарим на г-н Борисов за разума и грижата за България и чухме следните две изречения, произнесени с няколко минути разлика:

и

Та не успяхме да благодарим, де. Останахме някак объркани.

Сега по същество и без ирония - няколко въпроса, които останаха неизяснени от изявлението на рожденика Бойко Борисов, който предложи експертен кабинет:

  1. Защо след като ГЕРБ предизвикаха нови избори, сега искат да търсят споделена отговорност?
  2. Къде са големите предизборни заявки на победителя? Къде са обещанията за политически кабинет с коалиционно споразумение, механизъм за вземане на решения и ярки партийни лица след вота?
  3. Къде е офертата "Борисов – премиер", която най-грубо бе описана преди време с репликата от самия него: "От мен по-подготвен няма"? 
  4. ГЕРБ излъчва същия преговорен състав за разговорите за редовно правителство, който не успя при предходните преговори с ПП-ДБ за кабинет. И сега ли се цели същото?
  5. Подготвя ли се новият разказ за следващите избори? Той звучи горе-долу така: виновни ще са всички, които не са съгласни със силовото налагане на искания от страна на победителя. Той Борисов го и намекна - повече експерименти и компромиси няма да правят. С други думи - идвайте и ни подкрепяйте или отиваме на избори заради вас, защото искате да сте само опозиция.

И няколко думи за критиката, че ПП-ДБ искат да останат в опозиция, което, по думите на Борисов, не е държавническо поведение - колко нелогично звучи да се отдръпнеш, след като избирателите ти са те наказали с двойно по-нисък резултат?

От друга страна обаче на преден план излязоха думите на Кирил Петков да се готвим за "реванш". Докато обаче коалицията е пред много сериозен трус, говори се за разпад от няколко дни, политически лидери подават оставки и проявяват смирение, то Николай Денков и Кирил Петков с усмивка на лице повтарят част от предизборната си кампания. Само че вече изборите минаха и е време за носене на политическа отговорност - партито за рождения ден е минало.

Автор: Ивайло Илиев

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес