Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Насмитане на съдебно-политическия боклук под килима

19 юни 2023, 12:05 часа • 6068 прочитания

Макар че журналистите с т.нар "съдебен ресор" осветляват редовно работата на ВСС и всичко, което става там, да е публично, интересът към институцията по правило не е твърде висок. И е обичайно изместван към парламента. Но ето че прожекторът падна сериозно там и наистина, давам си сметка, има видима разлика с парламента. Разликата е, че парламентът е нещо, от което едновременно ти е смешно и ти се повръща, а от ВСС само ти се повръща. Почти нищо не може да те развлече и позабавлява, покрай всички машинации да остане някаква класическа реплика, някакво поплюване, глупашки колорит и пр. увеселителни работи.  

Та нека преговорим: потресаващата фигура на главния прокурор Иван Гешев беше отстранена, за да може на негово място да дойде потресаващата фигура на неговия заместик Сарафов. Причината е вълнуваща: избран е по "старшинство", това е единственото, което до момента е цитирано като аргумент поне публично. Тоест какво става - трябва да се избира нов главен прокурор и просто се избира най-престоялия в системата (същата система, която трябва да се реформира, тоест тъкмо това да отпадне като критерий). То по тая логика Вежди Рашидов трябва да е министър-председател. Има ли някакъв друг начин да се избира главен прокурор, освен по "старшинство"? И има ли кой да повярва, че заместникът на Гешев през цялото време е бил морално възвисен човек, който, стоейки в неговата сянка, най-сетне е успял да го детронира и така да възстанови баланса на силата? Особено на фона на всички скандали, които тегнат около него. 

След това: прословутата причина, с която ВСС отстранява Гешев. Че с изказването си за това, че ще чисти "политическият боклук" е уронил престижа на институцията. Значи какво излезе - не го е уронвал със самата си кариера, с ролята си на чук за едни и щит за други, с PR Севи, с критиката му на разделението на властите - с нищо от това, многократно надвишаващо не просто правомощията му, а предствата въобще за съдебна власт, не е уронвал престижа ѝ, но ето, че ВСС изпада в морален шок от фразата с "политическия боклук"...

През това време самият Гешев пък обяви, че ще влиза в политиката. Тоест движение от съдебния боклук към политическия. Както посочихме в началото - ето че политиката, за разлика от ВСС, може да е поне развлекателна. Забавлението тук е, че ще трябва да гледаме как Гешев линчува вербално политическия елит, при положение, че 4 години не си мръдна пръста срещу него, а се активизира едва след като му поискаха оставката. Както някой правдиво предложи - няма ли да е най-добре от момента, в който се назначава главен прокурор, да му се връчва веднага и оставката, за да сме сигурни, че ще се захване за работа? Нека опитаме; напр. със Сарафов. 

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес