Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква коалиция ни чака? Хартиена, разбира се

15 юни 2024, 09:39 часа • 7359 прочитания

Гласуването на последните избори е било в огромната си част с хартиена бюлетина. Не ще да помръдне нашенецът от ХХ век и това си е. В други страни цели правителства работят онлайн, цялата им администрация е достъпна в интернет, у нас все още се борим за това как да научим народа да натиска едно копче, за да избере следващите управници.

Още: Божанов: Готвят поредния саботаж срещу машинното гласуване

Доста неща за европейския опит се изговориха по времето, в което уж приехме машинното гласуване - как в почти цяла Европа не го искат и как не е нито удобно, нито демократично. Да, разбира се, къде-къде по-демократично е да се дращят изборните протоколи, за се нанасят корекции, променящи резултатите и това да си е в реда на нещата.

И децата у нас вече знаят, че изборите се печелят в секционните комисии. Именно протоколите са документът, който има значение. В последните избори обаче се оказа, че този документ на повечето места е бил, меко казано, компрометиран.

Още: 2/3 от избирателите са гласували с хартия, резултатът - 80% сгрешени протоколи в София

Засега никой не е оспорил резултатите, но ние толкова сме свикнали с грешни или изопачени данни, че го приемаме за част от пейзажа. И това е основната слабост на хартиената бюлетина - при нейното използване са много по-възможни фалшификации.

Още при споровете за въвеждане на машините се видя, че има нещо като хартиена коалиция. Е, скоро ще я видим и в реално действие.

Фактите говорят сами: само в един от РИК-овете в София са предадени над 80% сгрешени изборни книжа. И то е станало ясно, защото е имало кой да провери. В огромната част от случаите никой не се интересува какво се случва с тези хартии.

А се случват всевъзможни странности. Тео Ушев например, са го накарали да се подпише срещу името на съседката, а тя се е подписала срещу неговото име. В този щрих е фокусиран целият огромен проблем с българските изборни практики.

Още: Тео Ушев: за следващите избори в страната да върнат гласуване с камъчета, клечки и кръстчета

Подобни неща всеки от нас е виждал, както и безкрайните неразбории с машините. Но все пак машината дава по-сериозна гаранция срещу злоупотреби. Може да се дискутира дали точно такива трябва да бъдат устройствата, но е факт, че отливът на избиратели далеч не се дължи на въвеждането им.

Ето, с хартия също малцина поискаха да гласуват и регистрирахме рекордно ниска избирателна активност.

Още: Окончателно: ЦИК обяви най-ниската избирателна активност в демократичната история

Но пък цели 64% от отишлите до урните са предпочели хартиен вариант. По данни на Института за развитие на публичната среда най-голям е делът на гласувалите машинно сред избирателите на ПП-ДБ. Същите данни сочат още, че не се използва пълният капацитет на тези устройства.

Към проблемите в секциите се добавя и масовото неизползване на първото копие на протокола като чернова, защото комисиите бързат - чакат ги в РИК по най-бързия начин. И когато няма чернова, беловата е силно надраскана. И така е години наред. 

Още: ПП-ДБ: В навечерието на изборите - отново опит да се саботира машинния вот

Самите заети в комисиите невинаги са достатъчно обучени и това може да потвърди всеки, който е влизал поне веднъж в живота си в избирателна секция.

Оказва се, че за такава отговорна дейност като обработка на изборни резултати се наемат в повечето случаи хора без никакъв опит. Обучението им най-вероятно се прави през пръсти и резултатът е налице - изборните книжа са като надраскани с по няколко верни отговора като ученически контролни.

Само дето с контролното ще се мине някак в по-горен клас, докато ние ще си тъпчем на едно място кой знае още колко. За да имаме модерно електронно управление, първо изборите ни трябва да станат такива, а не да ни дават за пример Германия. В Германия има стабилна и действаща държава и никой не си помисля да си я присвоява. А у нас? Десет поредни вота - един и същ резултат. Или ни смятат за много тъпи, или наистина сме такива, скъпи сънародници, братя и сестри.

Още: След връщането на хартията: Над 4 пъти повече недействителни гласове

Ограмотяването на населението би трябвало да е приоритет за управниците, но явно идеята за електронно управление не се харесва на никого от тях. Не се върви към него, защото ако то бъде въведено, корупцията ще се свие от само себе си.

Затова е прав Тео Ушев - дайте да си гласуваме с кръстчета или клечици и всичко ще бъде наред.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес