Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има и трети избор на балотажа - за промяна

09 ноември 2016, 09:39 часа • 11778 прочитания

Радев или Цачева? Цачева или Радев? Това изглежда на пръв поглед въпросът, който ще даде отговор кой ще е петият президент на България след падането на комунизма.

Коментар на редактора

На практика е така – или Румен Радев, или Цецка Цачева ще е новият стопанин на „Дондуков“ 2. Но на вота в неделя, 13 ноември, има и още една опция. Тя е „Не подкрепям никого“.

Да, „Не подкрепям никого“ няма да спре Радев и Цачева в надпреварата. Но колкото по-значителен е процентът на избралите тази опция, толкова по-явно ще е посланието към политическата ни класа – не си вършите работата!

Стара като света е поговорката, че пред числата и боговете мълчат. Години наред, избори след избори, масово българите не гласуваха, защото не виждаха нищо на политическата сергия, което да си заслужава да изберат. Този мълчалив сигнал беше многократно пренебрегван от живеещите в паралелен свят управници и опозиция. Един по-явен сигнал – с точни числа, ще е нещо различно. Ще е явен знак, който не може да се пренебрегне. Защото в човешката история куп значими събития, носещи промяна, са белязани от символи. Ще припомня един от най-популярните в нашата история – Кървавото писмо на Тодор Каблешков. Каблешков е от заможно семейство, което не е страдало от имотен недоимък т.е. за него не е важал толкова популярния принцип на обяснение на света в България в днешно време: „Абе то хората няма какво да ядат, ти си се загрижил за едикакво си“. И въпреки това той е създал един от символите на борбата за промяна. Така че няма оправдание за тези, които виждат, че и Радев, и Цачева са едно и също - има как и те да допринесат за нов символ на промяна.

Борба за промяна има. Над 50% от гласувалите на първи тур не подкрепиха нито Радев, нито Цачева. Стъпка по стъпка, ако кухите политически глави от статуквото не проумеят, ще става още по-зле за тях. И ще дойде промяна – но често тя не пита, когато започне, а директно помита. Така че нека не се отказваме от един символ като „Не подкрепям никого“ на балотаж – заслужава си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес