Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четенето се превръща в страхотно изпитание

27 август 2024, 11:36 часа • 2736 прочитания

Проучване от преди няколко дни не ни съобщи нищо ново, а само задълбочи познат провал. Изследването е на "Евростат" и е установило, че 2/3 от българите над 16 години не са прочели нито една книга през изминалата година. А останалата третина не се е разчела поголовно, за да спаси положението - по-скоро се е "отбелязала" и дотам.

Към това изследване може да се приложи още едно - проучването на PISA, което година след година съобщава резултати, които бяха влошаващи се, а вече са фрапантни. Преди години проучването, което е стандартно за цяла Европа, бе показало, че около 40 % от учениците, които излизат от училищата, са на практика функционално неграмотни. Но този процент вече надвиши 50 %. Преминат бе един съвсем потискащ психологически праг - като се разминете с групичка абитуриенти, за над половината от тях престоят в училище е бил основно социално, но в много по-малка степен образователно събитие.

А какво значи функционална неграмотност? Означава, че познаваш само най-явните, формалните елементи на образованието, тоест, наясно си, че съществуват азбуката, таблицата за умножение и, да кажем, човек на име Иван Вазов. Оттам насетне обаче нещата започват да се заплитат. Всеки малко по-дълъг и сложен текст причинява главоболие и представлява непреодолима преградата. Всеки опит да се изложат някакви свързани мисли в елементарен есеистичен текст - жестоко интелектуално изпитание. Прочитането на една страница и поставянето на задача тя да бъде не интерпретирана (дотам въобще не може да се стигне), а просто преразказана, резюмирана в няколко изречения - непосилно затруднение. Днешният функционално неграмотния човек общо взето прилича на човека от по-далечни векове, когато грамотността е била привилегия само за тясна и незначителна социална прослойка с възможности, защото е била достъпна само за нея. 

В този смисъл, ако преди се смяташе, че масово не се посяга към книгите заради ленност, нежелание, неразбиране и т.н., към тези причини е редно да добавим най-актуалната - че книги не се четат просто от неграмотност. Книгите все повече се изпълват с някакви неразбираеми знаци, в остаряли и абсолютно непонятни йероглифи, които а-ха да разкрият тайните си някъде към пети клас, но, уви, мъглата от тях се е вдигнала за кратко и после се е завърнала. Добре, че спряхме пропагандата обаче и вече съществува само старата опасност - да дипломираме неграмотни, за които броенето до 12 да е и единственото умение, което са придобили. Нищо - инфлуънсъри ще обяснят в картинки. 

 

Автор: Райко Байчев 

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес