Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4-годишните на предучилищна? Да, задължително!

07 август 2017, 11:10 часа • 12951 прочитания

Задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и за децата на 4 години, предлагат от Министерството на образованието. Влизането в сила на това решение може да стане през учебната 2018-2019 година.

Коментар на редактора

Решението 4-годишните да бъдат обхванати от задължителна предучилищна подготовка със сигурност има много повече положителни страни за развитието на детето. Остава да вярваме, че системата е готова да изпълни този замисъл, който отдавна се прилага в развитите европейски държави.

Разбира се, част от майките веднага проплакаха, че децата им ще бъдат прекалено малки, крехки и неподготвени, за да бъдат обучавани на тази ранна възраст. Изобщо, българските майки са склонни да обгрижват прекалено много децата си и да ги пазят до късна възраст от живота, част от който е образованието.

Пост в популярен форум за майки обаче, меко казано, ме втрещи и доказва колко необходима е тази крачка, и то възможно най-скоро. В поста си майка пита дали има момченца (7-годишни!!!), които да не могат да се обслужват сами след като са ходили до тоалетната, тъй като детето предстои да бъде първи клас и родителите му се притесняват. Мислех си, че няма да има нито един положителен отговор на този въпрос, но имаше... има и 8-годишни такива момченца. И майките се защитават една друга, и се оправдават и обясняват...

Звучи като лоша шега, но не е. Освен образованието, ролята на училището е и да социализира, да учи и утвърждава навици, които явно някои родители не са способни да формират в децата си. Така че, да – чудесна е идеята всички 4-годишни да посещават предучилищна. Ползите може да са изненадващи за децата.

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес