Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Порту Алегри е забранено да си тъжен

03 май 2014, 01:58 часа • 21388 прочитания

Порту Алегри (от португалски — Весел пристан, изговаря се Порту Алегри) е един от най-големите градове и столица на щата Рио Гранде до Сул. Намира се непосредствено до река Гуаиба и е в най-южната част на Бразилия. Градът е основан с пристигането на португалските колонизатори през 1742 г. Първото му име е Порто де Виамау, а през 19-и век там се заселват много германски, полски и италиански емигранти. Официалният празник на града е 2 февруари — денят на Носа Сеньора дос Навегантес, патрон на града. Порту Алегри е и един от основните административни и финансови центрове в Бразилия.

Да си тъжен тук е строго забранено! Това би трябвало да е девизът на Порту Алегри. И не само защото названието му в превод означава "весело пристанище". Хората там са може би най-големите веселяци в Бразилия. Тази страна е известна с жизнерадостния си народ. Но в Порту Алегри бият всички рекорди.

Човек се развеселява още като влиза в града по магистралата. Тогава става ясно, че темата футбол е може би най-важната за местните. "Най-добрият отбор в света". Това е надписът, който посреща посетителя още по стените на първите къщи в Порту Алегри и който е своего рода "Добре дошли". Да, ама отборите са цели два - Интернасионал и Гремио. Едното от двете имена задължително предшества споменатия надпис по стените. Така е и на стотици места по целия град.

Хората в Порту Алегри са изключително любопитни. Наричат се гаушус. Това означава жител на равнините в Южна Америка. У нас са повече известни от испанското название гаучос. Пришълецът неизменно бива заговарян от някой местен, ако седне да изпие нещо в центъра или просто се разхожда в района. Разговорът се завързва изключително бързо и след броени минути гостът вече придобива чувството, че е стар приятел със събеседника си.

Но непременно по едно време ще чуете: "И да знаете, че от този град е най-добрият отбор в света". Ако новите ви познати са двама, почти винаги ще са фенове на различни отбори. Интер и Гремио са една от гордостите на града. Неведнъж са печелили първенствата на Бразилия, а и по два пъти са били световни клубни шампиони.

Спорът обикновено завършва на по чашка в някой бар и братски прегръдки. Хората в Порту Алегри са толкова толерантни, че е невъзможно да се скарат дори заради спорта. Това е един от малкото "футболни" градове в света, където почти никога не е имало сбивания по такъв повод.

През последното десетилетие Роналдиньо е обединяващият фактор. Той е юноша на Гремио, но дори най-заклетите запалянковци на Интер признават, че е най-добрият играч, роден някога в Порту Алегри. Но пък президента Дилма Русеф, чийто възход в политиката започва в Порту Алегри, е от Интер. Изненадващо за Бразилия феновете на тези два тима не плачат дори когато любимците им губят срещу градския съперник.

Но градът се слави със своята толерантност не само по отношение на спортните пристрастия. С изненада ще откриете, че централният му площад, на който се намира кметството, носи името "Монтевидео", на столицата на съседен Уругвай. В чест на комшиите е наречен и тръгващият оттам широк булевард.

Порту Алегри е твърде необичаен и по своето местоположение. "Порту" означава пристанище и човек ще си помисли, че там има много плажове. Но в действителност няма. Градът е разположен между две води. Източната му част излиза на Атлантическия океан, но там има само индустриална зона и пристанище. Западната част е на брега на сладководното езеро Гуаиба, образувано от сливането на цели пет реки. Плажовете са на юг или на север. Но до там лесно се стига с кола, автобус или дори влак. Иначе по Гуаиба се предлагат приятни разходки с корабчета. И всички, качили се на тях, трябва задължително да си надянат спасителните жилетки дори при хубаво време и спокойна вода. Такъв е железният закон в Бразилия.

Защо всъщност е толкова весел Порту Алегри? Вероятно заради основателите си. Те са португалци, но не от континенталната част, а от разположените в средата на Атлантическия океан Азорски острови. От векове насам жителите на този архипелаг са известни като най-жизнерадостните португалци.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес