Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манаус - Амазонка, Рио Негро и каучук на едно място

03 май 2014, 20:37 часа • 42289 прочитания

Манаус, на португалски Манауш, е град в Северна Бразилия, столица на щата Амазонка. Разположен е на място, където се вливат реките Рио Негро и Солимоес - с това име е известна река Амазонка в тази част на Бразилия. Основното и най-голямо пристанище по поречието на река Амазонка е Манаус. Населението на Манаус е 1 738 641 по данни от преброяването през 2009 година.

Рио Негро и калната Амазонка текат успоредно и напълно самостоятелно една от друга в продължение на 18 км. Събирането им образува една от най-величествените гледки по Амазонка.

Комбинацията от изключителна природа, красота, и местни традиции придават на Манаус уникална атмосфера. Градът е основан през 1832 година по време на така наречения "каучуков бум". По същото време на това място се преселват много европейски имигранти. Основавни се много компании и е построен известният театър "Амазонас".

След пренасянето на каучуковото дърво в Югоизточна Азия, значението на Манаус бързо спада. Нов подем за града започва през 1966 година. Тогава правителството създава край Манаус така наречената "зона за свободна търговия". Затова сега в града има много представителства на японски фирми, работещи в областта на електрониката и производството на мотоциклети (най-вече "Хонда").

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес