Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемите на Бразилия се оказаха далеч не само в нападение

13 юни 2014, 16:45 часа • 9639 прочитания

Световното първенство по футбол започна и страстите се нажежиха още след първия мач – този на домакина и петкратен световен шампион Бразилия с Хърватия.

Разбира се, сега коментарите се въртят главно около съдийския подарък за Бразилия, но нека все пак погледнем малко и отвъд широката сянка на самурая Юичи Нишимура и да видим какво в крайна сметка предложиха двата отбора.

При Бразилия дупките се оказаха повече, отколкото виждаха дори и големите черногледци. Преди Мондиала се акцентираше главно на факта, че този отбор на селесао страда от качество във фаза нападение. Оказа се обаче, че и защитата не е цвете за мирисане. А с нея се печелят титли, както казват италианските треньори, най-добрата школа що се отнася до тактиката.

Десният бек Даниел Алвеш буквално игра за Хърватия. От неговата зона дойде гола за „шахматистите”, от неговата зона всъщност стана всичко по-опасно за бразилската врата. Алвеш изобщо го нямаше, когато Бразилия трябваше да се отбранява – той на няколко пъти се пласира зле и като цяло закъсняваше с позиционирането си, което позволи на Ивица Олич да си разиграва коня по фланга и ако хърватите действаха малко по-смело и по-изнесени напред при 1:1, кой знае дали нямаше да стане 1:2, вместо 2:1.

В центъра на защитата на Бразилия направи впечатление липсата на синхрон между Тиаго Силва и Давид Луис, които от новия сезон ще са съотборници в „Пари Сен Жермен”. Слабото звено в двойката се казваше Таиго Силва. Още от „Милан” той често е изпитвал трудности при центрирания, а срещу Хърватия този проблем пак се появи. Учудващо в бразилската защита, освен Давид Луис, най-силно игра Марсело, който традиционно е критикуван за представянето си в отбрана в „Реал Мадрид”.

Недоумение буди и присъствието на Паулиньо в халфовата линия за сметка на Рамиреш. Да предпочетеш неособено твърд титуляр в „Тотнъм” пред основния двигател в халфовата линия на „Челси” е меко казано странно решение. Ясно, че Бразилия няма толкова креативни фигури, колкото в близкото минало, но след като така или иначе стилът на златистите вече е по-консервативен и поевропейчването на отбора отдавна е факт, то поне да се залага на истински качествените дефанзивни полузащитници, обръгнали в големи битки – такива като Рамиреш.

Бразилия тръгна с победа, но ако ще трябва всеки мач съдията да дава дузпа, за да се маскират големите дефекти, селесао няма да стигне далеч. Защото когато ти вкарат два-три гола, една дузпа не е достатъчна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес