Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

13 ноември 2023, 17:21 часа • 5168 прочитания

Двамата членове на Секционна избирателна комисия, обвинени за преправяне на изборните резултати в Малорад, са пуснати срещу подписка от Окръжния съд във Враца. Те са били в СИК - единият като неин председател, а другия като член, и са били съучастници в престъплението.

Припомняме, че от клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как как двамата преправят бюлетини, като добавят преференция в бюлетини за общински съвет (в които няма), за да се "помогне на наши хора".

"Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции", пита мъжът, който стои зад камерата. Никой не се противопоставя - независимо, че изборното нарушение се излъчва на живо в сайта на ЦИК.

На свобода срещу похвала

Според съда обаче не са налице комулативни предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда, затова съдът е променил мярка за неотклонение на "подписка".

От Окръжния съд обясняват, че макар към настоящия момент доказателствата да позволяват изграждането на разумно подозрение за авторството на деянието, за което са привлечени като обвиняеми, двамата няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Още: "Чичо Цено, кой номер?": До 5 години затвор грози фалшификаторите на вота в Малорад

Те са с чисто съдебно минало, нямат криминални прояви, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в с. Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство, оказали са им пълно съдействие, дали са пред тях подробни обяснения. Освен това и двамата работят и по отношение на тях са представени изключително позитивни характеристични справки от кметовете на с. Малорад и община Борован.

Моника Йорданова и 45-годишният Ц.Ц. бяха задържани след сигнал до Общинската избирателна комисия - Борован за подправяне на изборни резултати в нощта на 29 срещу 30 октомври, който сигнал бе придружен със запис от видеонаблюдението от броенето на бюлетините.

Вчера бе образувано още едно досъдебно производство в Бяла Слатина за нарушение на политическите права на гражданите в избирателна секция в Бяла Слатина.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес