Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Националният отбор по волейбол официално има нов треньор

09 февруари 2024, 17:38 часа • 4309 прочитания

Мъжкият национален отбор по волейбол на България официално има нов треньор. Това е италианецът Джанлоренцо Бленджини, който подписа договор за три години с опция за удължаване на контракта с още две години, съобщиха от волейболната федерация.

Джанлоренцо Бленджини пое националния отбор по волейбол

Бленджини се е съгласил с условието на федерацията да поеме ангажимент само и единствено към националния отбор на България, без да съчетава работата си с клубен отбор. Той ще има роля не само в мъжкия национален отбор, но ще работи и за подрастващите национали и за повишаването на капацитета на българските треньори. 

Италианецът пое ангажимент само и единствено към България

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

Джанлоренцо Бленджини

"Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим.

Бленджини ще има и други задачи в българския волейбол

Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас. В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите.

Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление – от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика", добави Любомир Ганев.

ОЩЕ: БФВ ще дава рекордна заплата на новия национален треньор

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес