Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео

СИК привиква по телефона хора да гласуват и други нарушения: Никола Тулечки в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Наблюдатели ни съобщаваха в Симитли, че секционните комисии гледат кой е гласувал по списък, прозвъняват ги по телефона тия, които не са дошли и почват да ги питат: “Защо не сте дошли, няма ли да дойдете, хайде да гласувате“. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com ”Отговорите със Спасиана Кирилова” Никола Тулечки от Обединението за честни избори (ОЧИ), експерт по наблюдение и анализ на избори. Той разказа какви нарушения на местния вот видяха от ОЧИ:

Може би вашите зрители не знаят, но в Симитли традиционно си избират един кандидат, който е на практика хегемон в тази община и там според мен беше интересно.

Други (проблемни, бел. ред.) секции, които ние традиционно гледаме, са тези с компактно ромско население в големите градове. В София там нямаше много голяма активност, което ние предполагаме, че е понеже има прекалено много внимание към тези райони. Пасивът да бъдеш избран в тези райони срещу един вид стимул, е много по-голям отколкото няколко хиляди гласа в повече, предвид, че в София е доста голяма квота.“

Реклама
Реклама
Новините днес