Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Свищов с проекти за саниране на стойност 36,8 млн. лв. досега

25 април 2023, 12:33 часа • 1617 прочитания

Община Свищов входира 28 проекта за финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Общата им стойност е 36 766 431 лв., съобщиха от местната администрация.

Към програмата има изключителен интерес от гражданите и всички сдружения, кандидатствали за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Те са получили пълно съдействие от общината при администриране на дейностите.

По процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд чрез Община Свищов са подадени проектните предложения на 28 сдружения на собствениците, които обхващат 1516 домакинства, живущи съответно в 17 панелни и 11 тухлени жилищни сгради.

При реализиране на проектите пряк ефект от санирането ще усетят близо 4500 жители, които ще се радват на обновения външен вид на своите сгради и значително намаляване на разходите за отопление през зимата и за охлаждане през летните месеци, казват от общината.

Първият етап на процедурата предвижда безвъзмездна финансова помощ да е в размер на 100% от допустимите разходи, като набирането на проектни предложения за изпълнение на инвестиции ще продължи до 31-ви май т.г.

Съвместната дейност на община Свищов и сдруженията на собствениците продължава, като общата цел е максимален брой сдружения да получат финансиране и жителите на Свищов да подобрят значително качеството си на живот чрез внедряване на мерки за енергийна ефективност на своите домове.

Още от Свищов: 

Община Свищов спечели проект за пространството пред учебен комплекс

Кметът на Свищов посрещна гости от университети в шест държави

Община Свищов спечели проект за ремонт на спортна площадка от "Красива България"

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес